Ukrajina v globoki politični krizi

Ukrajinski parlament se je v noči na torek uprl odloku predsednika države Viktorja Juščenka o razpustitvi zakonodajne veje oblasti in razpisu predčasnih volitev.

Objavljeno
03. april 2007 21.52
ukrajinski političlni vrh o razpustitvi parlamenta
Kijev - Ukrajina je ujeta v globoko politično krizo, potem ko se je parlament v Kijevu v noči na torek uprl odloku predsednika države Viktorja Juščenka o razpustitvi zakonodajne veje oblasti in razpisu predčasnih volitev. Juščenkov odlok je davi z objavo v posebni izdaji uradnega lista že začel veljati, s čimer je parlament tudi uradno razpuščen, so sporočili iz urada predsednika.

Ukrajinski premier Viktor Janukovič je na današnji izredni seji parlamenta izjavil, da je bil omenjeni odlok prozahodno usmerjenega predsednika "usodna napaka", člane parlamenta pa je ob tem pozval, naj nadaljujejo z delom. Zagrozil je celo z razpisom predčasnih predsedniških volitev, če odlok o razpustitvi vrhovne rade ne bo razveljavljen.

Edini možen način, da popravimo to usodno napako, je, da počakamo na odločitev ustavnega sodišča, do takrat pa bi morala tako parlament kot vlada delovati normalno, je na izredni seji parlamenta, ki jo je v živo prenašala ukrajinska televizija, poudaril Janukovič. Juščenko in proruski premier naj bi se danes okoli 13. ure po srednjeevropskem času sestala na kriznem srečanju.

Ukrajinci zahtevajo presojo ustavnosti razpustitve parlamenta


Skupina 53 ukrajinskih poslancev iz vrst vladne koalicije je danes zahtevala presojo ustavnosti odloka o razpustitvi ukrajinskega parlamenta, ki ga je v ponedeljek podpisal predsednik Viktor Juščenko, je sporočil predstavnik skupine Ivan Avramov. Vlada pod vodstvom premiera Viktorja Janukoviča namreč meni, da je odlok neustaven.

Če se bo ustavno sodišče odločilo, da si zadeva zasluži obravnavo po nujnem postopku, bi morala biti razsodba podana v enem mesecu.

Ukrajina je ujeta v globoko politično krizo, potem ko se je parlament v Kijevu v noči na torek uprl Juščenkovemu odloku o razpustitvi zakonodajne veje oblasti in razpisu predčasnih volitev. Juščenkov odlok je davi z objavo v posebni izdaji uradnega lista že začel veljati, s čimer je parlament tudi uradno razpuščen, so sporočili iz urada predsednika.

Koalicijski poslanci pa so na izredni seji v noči na torek izglasovali razpustitev osrednje volilne komisije, blokado financiranja vseh volitev v bližnji prihodnosti, sprejeli pa so tudi resolucijo, v kateri so predsednikov odlok označili kot protiustaven.

Protestniki zopet na ulicah


Koalicijski poslanci so na izredni seji v noči na torek izglasovali razpustitev osrednje volilne komisije, blokado financiranja vseh volitev v bližnji prihodnosti, sprejeli pa so tudi resolucijo, v kateri so predsednikov odlok označili kot protiustaven ter ustavno sodišče pozvali, naj o tem njegovi ustavnosti odloči do petka.

Na prav tako burni seji vlade je medtem eden od dveh ministrov, ki sta v vladi prorusko usmerjenega premiera Janukoviča lojalna prozahodnemu Juščenku, obrambni minister Anatolij Gricenko, podprl predsednika in zatrdil, da bo ukrajinska vojska sledila ukazom svojega poveljnika. Ostali člani kabineta so medtem podprli upor parlamenta, Janukovič pa je Juščenka zaprosil, naj zavoljo stabilnosti prekliče svoj odlok.

Več sto Juščenkovih privržencev se je v noči na torek v podporo predsedniku utaborilo pred poslopjem parlamenta v Kijevu, več deset tisoč njegovih nasprotnikov, ki večinoma prihajajo z juga in vzhoda države, pa od davi protestira proti nameravani razpustitvi vrhovne rade. Demonstracije v središču prestolnice sicer spominjajo na množično oranžno revolucijo leta 2004, s katero se je Juščenko povzpel na oblast.

Juščenko je v ponedeljek zvečer v dramatičnem televizijskem nagovoru sporočil, da je podpisal odlok o razpustitvi parlamenta. Za to drastično potezo se je odločil po dnevu neuspešnih posvetovanj s predstavniki poslanskih skupin, ki naj bi pripeljala do izhoda iz več mesecev trajajoče politične krize. Kot je pojasnil, njegova dejanja narekuje "potreba po varovanju državne suverenosti in ozemeljske celovitosti".

Po več mesecih konfliktov med taboroma prozahodnega Juščenka in proruskega premiera Janukoviča, čigar vlada obvladuje parlament, je do najnovejšega zaostrovanja med rivalskima taboroma prišlo zaradi prestopov med strankami, za katere Juščenko trdi, da so neustavni.

EU poziva sprte politične strani v Ukrajini k zmernosti

Politična kriza v Ukrajini je že vzbudila pozornost mednarodne skupnosti in vodila k pozivom po umiritvi razmer. Izraze zaskrbljenosti je bilo slišati v številnih zahodnih prestolnicah, Washington pa je ukrajinsko politično vodstvo pozval, naj ostane mirno in spoštuje vladavino prava. Če bi do predčasnih volitev vendarle prišlo, bi te potekale 27. maja.

Predsedujoča Evropski uniji Nemčija danes v posebni izjavi izraža zaskrbljenost nad trenutnimi političnimi razmerami v Ukrajini, so sporočili v Berlinu. Ukrajinske oblasti poziva, naj svoje politične nesporazume razrešijo skozi demokratične in ustavne postopke, od sprtih strani pa pričakuje zmernost in pripravljenost na kompromisne rešitve. Predsedstvo še upa, da trenutne razmere ne ovirajo delovanja države in da posledično ne bodo prizadeti odnosi med unijo in Ukrajino.