Ulice Madrida preplavili protestniki proti Eti

V Madridu se je v znak protesta proti baskovski separatistični organizaciji Eta in tudi španskemu premieru zbralo več tisoč ljudi.

Objavljeno
31. december 2006 17.04
Protesti v Madridu
Madrid - Več tisoč Špancev se je danes v Madridu zbralo na protestnem shodu proti bombnemu napadu na madridsko letališče, ki ga je v soboto izvedla baskovska separatistična organizacija Eta.

V Madridu tako ne vlada nikakršno novoletno vzdušje, ampak jeza in razočaranje - tako nad vlado premiera Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera, kot tudi nad organizacijo Eta, ki je z eksplozijo prekinila premirje, razglašeno pred devetimi meseci. Zaradi eksplozije na madridskem letališču je Zapatero prekinil mirovne pogovore z Eto, vendar pa njegovi politični nasprotniki zahtevajo, da bi jih moral popolnoma opustiti, pri tem pa ga spominjajo na predvolilne obljube marca 2004, da bodo "razmere v letu dni boljše".

Protestni shod v Madridu je sklicalo Združenje žrtev terorizma (AVT), ki je bolj naklonjeno politiki opozicijske ljudske stranke (PP) in nasprotuje Zapaterovi politiki mirovnih pogajanj z ETA. "Dogodki, kot je bil včerajšnji, kažejo, da Eta želi zgolj ubijati," je dejal predsednik združenja AVT Francisco Jose Alcaraz.

Alcaraz Zapatera je tudi pozval, naj povsem opusti mirovna pogajanja z Eto, ne le, da jih je začasno prekinil. Pri tem ga je več privržencev glasno podpiralo in zahtevalo Zapaterov odstop.

Mirovne pogovore so prekinili že avgusta, oktobra pa so organizacijo Eta obtožili ropa okoli 300 kosov strelnega orožja v Franciji. Ta mesec so na severu Španije v skladišču Ete odkrili tudi okoli petdeset kilogramov kemičnih sredstev za izdelavo razstreliva. Do napredka v pogajanjih ni prišlo tudi zaradi prepovedane Batasune, ki je zahtevala pričetek pogovorov o prihodnosti Baskije, čemur je Zapaterova vlada nasprotovala.

V eksploziji, ki je v soboto zjutraj odjeknila na parkirišču terminala 4 madridskega letališča Barajas, je bilo po podatkih španskih oblasti ranjenih 19 ljudi. Še vedno pa pogrešajo dva Ekvadorca, ki sta spala v avtomobilu. Če ju bodo našli mrtva, bosta to prvi smrtni žrtvi Ete po maju 2003. V nasilju Ete je od leta 1968 umrlo več kot 800 ljudi.