Ulice morajo biti čiste do četrtka zvečer

Gonja proti protestnikom proti finančnemu kapitalizmu se nadaljuje.

Objavljeno
16. november 2011 16.04
Posodobljeno
16. november 2011 16.35
T. L./STA
T. L./STA

LONDON – Londonske mestne oblasti so protestnikom proti finančnemu kapitalizmu, ki že mesec dni taborijo pred katedralo svetega Pavla, naložile, da morajo v 24 urah izprazniti prizorišče protesta. London se je za ukrep odločil, potem ko je v torek več sto pripadnikov gibanja Okupirajmo Wall Street moralo zapustiti newyorški park Zuccotti.

Ulice morajo biti čiste do četrtka zvečer

V skladu z nalogom za deložacijo, ki so ga izdale mestne oblasti, pristojne za finančno središče Londona, morajo protestniki tabor, ki pomeni »nezakonito blokado« pločnika na »javni cesti«, pospraviti do četrtka zvečer. V nasprotnem primeru bodo proti njim sprožili pravni postopek na londonskem sodišču.

Protestniki, ki pripadajo gibanju Okupirajmo London, so potrdili, da so prejeli naloge za deložacijo, ki jih zdaj proučuje njihova pravna ekipa, njihova predstavnica Naomi Colvin pa je zatrdila, da se bodo nalogom uprli.

Zaradi šotorov zaprta katedrala

Pred znamenito londonsko katedralo že od 15. oktobra stoji kakih 200 šotorov, zaradi česar so morali katedralo celo začasno zapreti. Londonske mestne oblasti so pravni postopek za izpraznitev tabora ponovno sprožile v torek, potem ko so pogovori s protestniki zašli v slepo ulico.

Kompromisa niso sprejeli, začelo se je preganjanje

Pred dvema tednoma so namreč oblasti protestnikom ponudile kompromis, po katerem bi jim dovolile ostati pred katedralo, če bi obljubili, da bodo po novem letu prostovoljno odšli. A ker na to niso želeli pristati, so se jih oblasti odločile od tam pregnati.

Akcijo proti protestnikom sicer vodijo le še mestne oblasti, medtem ko so predstavniki cerkve oziroma katedrale sv. Pavla od nje dokončno odstopili. Kot so slednji sporočili danes, priznavajo pravico mestnih oblasti do koraka, za katerega so se odločili, sami pa se bodo v prizadevanjih za mirno rešitev še naprej sestajali s protestniki.