Umik upornikov z nekaterih bojišč v Somaliji

Vojaki somalijske Zveze islamskih sodišč so se po šestih dneh nasilnih spopadov z vladnimi silami in etiopsko vojsko umaknili z nekaterih bojnih položajev v Somaliji.

Objavljeno
26. december 2006 16.46
Mogadiš - Vojaki somalijske Zveze islamskih sodišč (UIC) so se zgodaj zjutraj po šestih dneh nasilnih spopadov z vladnimi silami in etiopsko vojsko umaknili z nekaterih bojnih položajev v Somaliji. Borci UIC so se v konvojih umaknili proti somalijski prestolnici Mogadiš, prehodna somalijska vlada pa je obljubila, da bo vojake, ki se bodo predali, pomilostila.

Vlada, ki jo podpira etiopska vojska, je Zvezo islamskih sodišč pozvala k predaji in zagotovila, da v primeru, če bo slednja položila orožje in prenehala nasprotovati vladi, ne bo preganjala njenih pripadnikov. "Pozivamo Zvezo islamskih sodišč, da se preda vladi, preden jo ta kaznuje," je povedal vladni predstavnik Abdirahman Dinari.

Spopadi v zadnjih dneh zahtevali 1000 življenj

V Somaliji je v spopadih med pripadniki Zveze islamskih sodišč (UIC) in silami prehodne vlade, ki jo podpira etiopska vojska, od 20. decembra življenje izgubilo 1000 ljudi, 3000 pa je bilo ranjenih, je dejal etiopski premier Meles Zenawi.

"Podatki, ki jih dobivamo, na žalost kažejo, da je na drugi strani veliko smrtnih žrtev," je na tiskovni konferenci v Adis Abebi dejal Zenawi. "Dobili smo poročilo o več kot 3000 ranjenih v bolnišnici v Mogadišu. Število umrlih je višje od 1000," je dodal.

"Med žrtvami je nekaj Somalcev, med njimi pa je tudi veliko tistih, ki niso Somalci. Obžalujemo smrt Somalcev, smrti drugih ne obžalujemo tako močno," je še dejal Zenawi.

Mednarodni odbor Rdečega križa je pred tem sporočil, da je v bolnišnicah v Somaliji več kot 800 ranjenih, več tisoč ljudi pa je zaradi spopadov zapustilo območje.

Afriška unija pozvala k prenehanju spopadov

K prenehanju spopadov je sprte strani v ponedeljek pozno zvečer pozvala tudi Afriška unija (AU). Generalni sekretar AU Alfa Umar je pozval k takojšni ustavitvi bojev in sovražnosti s ciljem, da se vzpostavijo pogoji za nov dialog med sprtimi stranmi.

Vodja sveta UIC šejk Šarif Ahmed je pojasnil, da gre pri umiku UIC z nekaterih položajev za taktični umik, ob tem pa je zavrnil možnost zagona mirovnih pogajanj. "Našim četam smo ukazali, da se umaknejo z nekaterih območij," je dejal. "Vojna vstopa v novo fazo. Z Etiopijo se bomo borili dolgo, dolgo časa in pričakujemo, da se bo vojna razširila povsod," je dodal. Ob tem ni želel pojasniti podrobnosti, nekateri pripadniki zveze pa so že zagrozili z gverilsko vojno, ki bi utegnila vključevati tudi samomorilske napade v etiopski prestolnici Adis Abeba.

UIC za “Veliko Somalijo”

Umik na položajih na zahodu naj bi se zgodil potem, ko so etiopske zračne sile v ponedeljek bombardirale mednarodno letališče v Mogadišu in manjše letališče Baledogle, kakih 100 kilometrov od prestolnice. V nedeljo zvečer je sicer Etiopija UIC napovedala vojno. Po napovedih se bodo njene sile iz Somalije umaknile takoj, ko bodo dosegle svoj cilj, ki je ustaviti napredovanje sil UIC.

Vplivni UIC se je že večkrat javno zavezal, da bo vojake iz pretežno krščanske Etiopije pregnal iz države. Etiopski premier Meles Zenawi odgovarja, da ima njegova vlada zakonsko in moralno obvezo, da podpira in brani mednarodno priznano somalijsko vlado, ter UIC obtožuje, da podpira somalijske separatiste v Etiopiji. Voditelji UIC sicer priznavajo, da si želijo tako imenovano Veliko Somalijo, ki bi zajemala tudi Somalce na vzhodu Etiopije, severovzhodu Kenije in v Džibutiju.

Grozi vojna širšega obsega

Nasilje, ki vse bolj zajema Somalijo, grozi, da se bo razvilo v regionalni konflikt na Afriškem rogu. Etiopija, ki ima eno največjih vojsk v regiji, in njena zaprisežena sovražnica Eritreja - ta sicer podpira UIC - bi lahko Somalijo, potem ko sta se med seboj spopadli že v vojni v letih 1998-2000, izkoristili kot teren za ponovno merjenje moči.

Somalija je sicer brez delujoče vlade že od leta 1991, ko so vojaški poveljniki strmoglavili diktatorja Mohameda Siada Bareja in se nato spopadli med sabo. Sile UIC so vzpostavile nadzor nad jugom Somalije in Mogadišem, kjer so po dolgih letih vzpostavile red, prehodna vlada, ki je bila ob podpori ZN vzpostavljena pred dvema letoma, pa nadzira le majhen del države okoli mesta Baidoa, ki leži okoli 250 kilometrov severozahodno od Mogadiša.