Umik vojske v zameno za ugrabljenega novinarja

Talibi so italijansk vladi postavili dvodnevni rok za začetek pogajanj o umiku italijankih vojakov. V nasprotnem primeru bodo ubili ugrabljenega italijanskega novinarja Daniela Mastrogiacoma.

Objavljeno
15. marec 2007 20.52
Daniele Mastrogiacomo na posneteku TV mreže Euronews
Rim - Afganistanski talibi so Rimu danes postavili dvodnevni ultimat za začetek pogajanj o umiku 1900 italijanskih vojakov iz Afganistana, v nasprotnem primeru pa naj bi ubili pred desetimi dnevi ugrabljenega italijanskega novinarja časnika La Repubblica Daniela Mastrogiacoma. Italijanski premier Romano Prodi je medtem že poudaril, da bo njegova vlada storila vse za izpustitev Mastrogiacoma.

Prodi je novinarjem v Rimu danes poudaril, da bo njegova vlada storila vse v svoji moči za izpustitev Mastrogiacoma. Slednji je sicer v sredo na videoposnetku Prodija pozval, naj stori vse za njegovo izpustitev, hkrati pa povedal, da se dobro počuti.

Italijanski zunanji minister Massimo D'Alema je medtem danes zatrdil, da se italijanska vlada o rešitvi Mastrogiacoma ne pogaja s talibi. "S talibi se ne pogajamo. Stike imamo le s humanitarnimi viri," je poudaril D'Alema in dodal, da poteka vsa dejavnost vlade za rešitev ugrabljenega Italijana v največji tajnosti.

Mastrogiacoma so ugrabili skupaj z afganistanskima kolegoma na njihovi poti v nemirno afganistansko provinco Helmand. Predstavniki časnika La Repubblica so medtem že zavrnili obtožbe talibanov o vohunjenju Mastrogiacoma, ki je za časnik delal že od leta 1980. Kot so sporočili, ni imel novinar "nobenih povezav s kakršnimikoli vojaškimi organi ali s policijskimi ali tajnimi službami katerekoli države".