Umirjenost proti energičnosti v bitki za špicenkandidata

Kandidata EPP za Junckerjevega naslednika sta liberalni Alexander Stubb in predstavnik vodilnih struktur Manfred Weber.

Objavljeno
17. oktober 2018 17.00
Posodobljeno
17. oktober 2018 17.22
Nekdanji finski premier Alexander Stubb. FOTO: REUTERS/Vincent Kessler
Bruselj - Umirjeni Bavarec Manfred Weber proti energičnemu Fincu Alexandru Stubbu. To bo bitka za špicenkandidata na evropskih volitvah v največji politični skupini, Evropski ljudski stranki (EPP). Zmagovalec bo resen kandidat za predsednika evropske komisije.

Stubb je predstavil svoj program v priljubljenem bruseljskem baru Grand Central v evropski četrti. V sproščenem slogu je odgovarjal na vprašanja in se predstavljal kot bojevnik »na barikadah« evropskih vrednot, ki da so napadene od zunaj (Donald Trump, Kitajska, Rusija) in od znotraj (protiliberalna gibanja v Italiji, na Madžarskem in Poljskem). Znotraj EPP je kočljivo vprašanje madžarskega premiera Viktorja Orbána. Bolj liberalno usmerjeni nekdanji finski premier se glede tega še ni hotel izreči, a ne izključuje možnosti zamrznitve članstva Fidesza v EPP.



Spoštovanje evropskih vrednot je zanj ključen kriterij. »Če jih ne spoštuješ, moraš ven,« je povedal. V svojem programu je poudaril, da je »neliberalna demokracija protislovje in v nasprotju s tem, kar zastopa EPP«. Drugi ključni izzivi za EU so v njegovih očeh digitalna revolucija, gospodarske koristi za vse, podnebne spremembe, migracije in varna Evropa. V času starajočega se prebivalstva in pomanjkanja usposobljene delovne sile »ne bomo mogli preživeti z gradnjo zidov«. Nalogo politikov vidi kot iskanje rešitev in olajšanje tranzicije, »ne pa spodbujanje strahov«.


Odrinjeni kandidat


Kljub izkušnjam s politiko in visokim uradništvom je Stubb v EPP odrinjeni kandidat. Weber ima kot vodja poslanske skupine EPP v evropskem parlamentu močnejšo mrežo privržencev. Stubb se želi na drugi strani izkoristiti svoje prednosti, denimo retorično izpiljenost. Brez težav si predstavlja, da bi nastopil na javni razpravi z Webrom. To Bavarcu ne diši najbolj.

image
REUTERS Vodja poslancev EPP v evropskem parlamentu Manfred Weber. FOTO: Reuters/Vincent Kessler


Kdo od dvojice, ki je prijavila kandidaturo do konca roka, bo na koncu izbran za špicenkandidata za naslednika Jean-Clauda Junckerja, bodo v EPP odločili na kongresu v Helsinkih čez dva tedna. V drugi največji skupini, socialistih, sta kandidata Nizozemec Frans Timmermans in Slovak Maroš Šefčovič (oba sta podpredsednika evropske komisije). Uganka so še načrti liberalcev (Alde), ki se s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom intenzivno pogovarjajo o sodelovanju. Za njihovega aduta velja evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Predsednik EPP Joseph Daul je 46-letnega Webra in petdesetletnika Stubba označil za predstavnika »nove politične generacije«.