Umrl Arthur O. Sulzberger, založnik New York Timesa

Starosta dinastije lastnikov (od 1896) je bil predvsem borec za svobodo tiska – in avtor izjave: »Nepotizem deluje.«

Objavljeno
01. oktober 2012 08.52
Posodobljeno
01. oktober 2012 12.00
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si

New York – V soboto je na svojem domu v Southamptonu po dolgi bolezni umrl založnik Arthur Ochs Sulzberger (1926–2012), ki je več desetletij vodil časopisno hišo New York Times.

Sulzberger je predsedoval podjetju New York Times (NYT) od povojnih časov do digitalne dobe, piše današnja izdaja NYT.  Vodenje podjetja je prevzel leta 1964.

New York Times je bil za Sulzbergerja pravzaprav »družinski posel«, saj je podjetje leta 1896 kupil njegov dedek Adolph S. Ochs. Vodenje velike časopisne korporacije je prevzel pri 37-ih letih in je bil najmlajši založnik v svojem času.

Svoje posle je Sulzberger v devetesetih letih predal svojemu sinu Arthurju Sulzbergerju ml.

V zgodovino novinarstva se je Sulzberger zapisal leta 1971, ko se je odločil objaviti skrivno vladno dokumentacijo, ki se je nanašala na vojno v Vijetnamu, poimenovano Pentagonovi dokumenti.

Tedanji predsednik Richard Nixon je ostro protestiral ob objavi strogo varovanje državne dokumentacije, Sulzberger ga je zavrnil in nadaljeval z objavami. Zadeva je pristala na vrhovnem sodišču, ki je odločila v prid svobode tiska na podlagi prvega amandmaja ameriške ustave.

Sulzbergerjeva domislica so tudi časopisni snopiči (znanost, posel, prosti čas ...), ki so jih posnemali po vsem svetu. Čeprav je bil njegov predlog sprva deležen kritik, da bodo »trivialne« vsebine ogrozile »resnost« časopisa.

Po smrti založnika ene najprepoznavnejiših časopisnih hiš vodi četrta generacija iste družine. »Moja ugotovitev je,« je komentiral Sulzberger, »da nepotizem deluje.«

V času, ko je časopisno hišo vodil Sulzberger, so novinarji NYT prejeli 31 Pulitzerjevih nagrad.