Umrl britanski novinar David Frost

David Frost je zaslovel predvsem z znamenitimi intervjuji z nekdanjim ameriškim predsednikom Richardom Nixonom.

Objavljeno
01. september 2013 15.43
DAVIDFROST-DEATH/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

London − V 75. letu starosti je v soboto preminil britanski novinar in medijski velikan David Frost, ki je zaslovel predvsem z znamenitimi intervjuji z nekdanjim ameriškim predsednikom Richardom Nixonom.

Frost je umrl je zaradi infarkt − po poročanju britanskega BBC je imel v soboto govor na križarki Queen Elizabeth, ko ga je izdalo srce −, njegova družina pa prosi za zasebnost, piše Slovenska tiskovna agencija.

Na novico o njegovi smrti se je že odzval tudi britanski premier David Cameron, ki je Frostovi družini izrekel sožalje. Ob tem je zapisal, da je bil lahko Frost »hkrati prijatelj in strahovit izpraševalec«.

Frostova kariera je sicer obsegala vse od novinarstva, do pisanja komedij in vodenja televizijskih oddaj, vključno z oddajo The Frost Report. Med drugim je na postaji Al džezira do leta 2012 vodil pogovorno oddajo Frost Over the World, nato pa The Frost Interview. V tem času je gostil britanskega premiera Tonyja Blaira in libijskega voditelja Moamerja Gadafija. Mednarodno pa so daleč najbolj odmevali njegovi intervjuji z Nixonom.

Znameniti intervjuji so bili posneti po aferi Watergate, zaradi katere je Nixon leta 1974 odstopil in se umaknil iz javnosti. Pogovori so bili predvajani v štirih delih na televiziji ABC leta 1977 in veljajo za najbolj gledane politične intervjuje vseh časov.

Med najbolj znamenitimi izjavami je tista iz tretjega dela, v katerem Frost Nixona povpraša o zakonitosti njegovih odločitev. Nixon je odgovoril: »Če nekaj počne predsednik, pomeni, da ni nezakonito.«

O zakulisju znamenitih intervjujev je bila narejena večkrat nagrajena gledališka igra, po njej pa leta 2008 posnet tudi film, še piše STA.