Umrl dolgoletni turkmenistanski predsednik

V 66. letu starosti je v noči na četrtk umrl avtoritarni predsednik Turkmenistana Saparmurat Nijazov, ki je tej z zemeljskim plinom bogati državi vladal 20 let.

Objavljeno
21. december 2006 20.12
Saparmurat Nijazov
Aškabad - Predsednik Turkmenistana Saparmurat Nijazov, ki je tej z zemeljskim plinom bogati državi vladal 20 let, je v noči na četrtk umrl. 66-letnemu predsedniku naj bi odpovedalo srce, je poročala nacionalna televizija Turkmenistana. Pogreb bo v nedeljo, ko ga bodo po žalni slovesnosti v turkmenistanski prestolnici položili k počitku v družinsko grobnico v njegovi domači vasi Kipšak

Kljub temu ni bilo videti, da bi bil resneje bolan. Še pred dvema tednoma se je namreč pojavil v javnosti, ko je uradno odprl po njem imenovani zabaviščni park blizu Aškabada.

Avtoritarni voditelj je oktobra priznal, da ima težave s srcem, po navedbah opozicije pa naj bi ga v začetku oktobra zadela tudi lažja kap. Sicer so ga leta 1997 že operirali na srcu na eni od nemških klinik.

Nijazov je na čelu Turkmenistana že vse od leta 1985, tedaj še kot voditelj sovjetske republike, nato pa je po osamosvojitvi leta 1991 postal še predsednik samostojne države. Okoli sebe in družine je izoblikoval obširen sistem kulta osebnosti in se preimenoval v Turkmenbašija - očeta vseh Turkmenistancev. Nijazov je po sebi imenoval številne ulice in mesta ter najvišjo goro v državi, po svojih sorodnikih pa dneve in mesece.

Kult osebnosti je okrepil z objavo svoje pesniške zbirke Ruhnama kot obveznega čtiva skoraj pet milijonov prebivalcev svoje države. Objavil je tudi več pesniških zbirk.

Vladal s trdo roko

Srednjeazijski državi je Nijazov vladal s trdo roko in ni trpel oporečnikov. Mednarodna poročila so v zvezi z demokracijo in človekovimi pravicami Turkmenistan dosledno postavljala na dno lestvic

"Umrl je ponoči zaradi nenadne ustavitve srca," so navedli v izjavi na turkmenistanski televiziji. Na ekranu je bilo videti Nijazov portret, obkrožen s črnim robom, v ozadju pa turkmenistansko zastavo. Kot so še sporočili, je umrl danes ponoči ob 1.10 po lokalnem oz. ob 21.10 v sredo po srednjeevropskem času.

Zaradi smrti voditelja so v turkmenistanski prestolnici Aškabad spustili zastave, prav tako pa ni izšel noben od 23 vladnih časopisov. Vlada je odredila odpoved vseh novoletnih slovesnosti. "Vsi smo v šoku," je povedal neimenovani vladni predstavnik.

Po smrti Turkmenbašija se opozicija že vrača v Turkmenistan

Ljudski svet, najvišje politično telo v Turkmenistanu, je po smrti dolgoletnega predsednika Saparmurata Nijazova že imenoval začasnega predsednika, ki naj bi v skladu z ustavo državo vodil dva meseca oziroma do novih volitev. To funkcijo je prevzel namestnik premiera Gurbanguli Berdimuhamedov. Voditelji opozicije, ki je Turkmenbaši ni dovoljeval, pa so že napovedali vrnitev iz izgnanstva.

Medtem ko je državna tiskovna agencija poročala o imenovanju začasnega predsednika Turkmenistana, je voditelj izgnane Republikanske stranke Nurmuhamed Hanamov napovedal, da se bodo predstavniki opozicije v dveh ali treh dneh vrnili v domovino. Oblikovati je treba opozicijsko koalicijsko vlado, je menil ter povedal, da se glavne tri opozicijske stranke v tujini dogovarjajo o sodelovanju, tako da "v državi ne bo konfliktov in anarhije". Najpomembnejše pri oblikovanju nove oblasti pa bo spoštovanje zakonov, je še poudaril Hanamov.

Državo čaka negotova prihodnost

Po mnenju opazovalcev pretežno muslimanski Turkmenistan po smrti Nijazova čaka negotova prihodnost, saj za seboj ni pustil jasnih naslednikov, tradicionalne klanske skupine pa je za časa življenja postavil ob rob. V skladu z ustavo naj bi oblast začasno prevzel predsednik parlamenta Ovezdeldi Atajev, a po poročanju državnih medijev naj bi vodenje državne komisije za organizacijo pogreba vodil namestnik premiera Gurbanguli Berdimuhamedov.

"Tradicionalni sistem vladanja v tej državi ne predvideva izbire naslednika iz vrst političnih elit ali ljudstva. Zato pričakujem neke vrste kaos in politični boj, saj za seboj ni pustil naslednika," so ocenili v dnevniku World in Asia.

Turkmenistanska vlada je medtem sporočila, da država ne bo spremenila notranje ali zunanje politike. "Turkmenistanska notranja in zunanja politika bosta ohranjeni. Turkmenistan bo spoštoval vse obveznosti in mednarodne sporazume," je na televiziji sporočila vlada.

Poziv k mirni in zakoniti predaji oblasti

Rusija, Turčija in Nemčija so že pozvale k mirni in zakoniti predaji oblasti ter izpostavile pomen stabilnosti Turkmenistana za širšo regijo. "Upamo, da bo prenos oblasti miren in v skladu z ustavo ter da bodo trenutni odnosi (z Rusijo) ostali nespremenjeni," je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Nijazov je bil človek, ki je Turkmenistan postavil na lastne noge, je menil turški zunanji minister Abdulah Guel, ki se bo skupaj s turškim premierom Recepom Tayyipom Erdoganom udeležil tudi predsednikovega pogreba. Ta bo v nedeljo, ko bodo po žalni slovesnosti v turkmenistanski prestolnici Turkmenbašija položili k počitku v družinsko grobnico v njegovi domači vasi Kipšak.

Ob smrti Nijazova je sožalje medtem izrazil ameriški predsednik George Bush. Po besedah Gordona Johndroeja, predstavnika ameriškega sveta za nacionalnega varnost, v ZDA upajo, da se bo razvoj odnosov med državama nadaljeval in da bo Turkmenistan v prihodnosti vodila pravična vlada, ki bo prebivalstvu zagotavljala veliko priložnosti.

Afganistanski predsednik Karzaj je medtem poudaril, da je Nijazov "igral ključno vlogo pri krepitvi odnosov med državama". Sosednji državi sta sicer v dobrih odnosih, saj si Afganistan prizadeva, da bi preko Afganistana speljali naftovod, po katerem bi turkmenistanska nafta in zemeljski plin prišla do Pakistana in Indije.