Umrl eden glavnih borcev za demokracijo v Južni Koreji

Južnokorejci so se danes slovesno poslovili od nekdanjega predsednika Kim Dae Junga, ki je državo vodil med letoma 1998 in 2003, za svoja prizadevanja za mir in spravo s Severno Korejo pa je leta 2000 prejel Nobelovo nagrado za mir.

Objavljeno
23. avgust 2009 10.46
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Seul - Južnokorejci so se danes slovesno poslovili od nekdanjega predsednika Kim Dae Junga, ki je državo vodil med letoma 1998 in 2003, za svoja prizadevanja za mir in spravo s Severno Korejo pa je leta 2000 prejel Nobelovo nagrado za mir. ''Kim je bil veliki voditelj moderne zgodovine," je na državnem pogrebu dejal južnokorejski premier Han Seung Soo.

Pogrebne slovesnosti se je udeležilo več tisoč politikov, uglednih tujih gostov in navadnih državljanov. Potekala je pred poslopjem parlamenta v Seulu, s čimer so želele južnokorejske oblasti izpostaviti Kimov prispevek k demokraciji.

 

Od nekdanjega predsednika, ki je zaradi zastoja umrl v torek, se je že v petek z vencem severnokorejskega vodje Kim Jong Ila poslovila tudi delegacija iz Severne Koreje.

 

Seul je ob smrti Kima Dae Junga razglasil šestdnevno žalovanje. Kim, eden glavnih borcev za demokracijo v Južni Koreji, je imel precej razburljivo življenje. Preživel je poskuse atentata, obsodbo na smrt, zapor in izgon iz države.

 

Predsednik Južne Koreje je bil od leta 1998 do leta 2003. Bil je prvi južnokorejski voditelj, ki se je srečal s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Ilom. Nikoli se ni obotavljal v prizadevanjih za spravo s Severno Korejo, čeprav njegovi "sončni politiki" ni uspelo ustaviti jedrskih teženj Pjongjanga.