Umrl eden izmed najvplivnejših ameriških senatorjev

Ameriški senator Edward Ted Kennedy je v torek umrl za posledicami dolgotrajne bitke z rakom na možganih, je danes sporočila njegova družina. Star je bil 77 let.

Objavljeno
26. avgust 2009 10.29
Ta.R.
Ta.R.
Washington - Za posledicam dolgotrajne bitke z rakom na možganih, je umrl 77-letni Edward Ted Kennedy, brat bivšega predsednika ZDA, Johna F. Kennedyja.

Edward Kennedy, senator iz Massachusettsa, je bil eden najbolj znanih ameriških senatorjev. Senator je postal leta 1962, ko je zamenjal svojega brata, ko je le-ta postal predsednik ZDA. V senatu je preživel osem polnih mandatov.

 

Leta 2006 ga je Time Magazin razglasil za enega izmed desetih najvplivnejših ameriških senatorjev vseh časov.

 

Bil je oster nasprotnik Busheve administracije, še posebej v zvezi z Irakom in domnevnimi zlorabami, ki so jih ameriški vojaki prakticirali nad zaporniki.

 

Njegova družina je žalostno vest sporočila danes. Edward Kennedy je bil edini od štirih bratov, ki je umrl naravne smrti. Njegov brat Joseph je bil ubit v drugi svetovni vojni, predsednik John F. Kennedy in potencialni naslednji predsednik ZDA Robert F. Kennedy sta bila umorjena.

 

Edward, v katerem so mnogi videli novega predsednika ZDA, je svoje možnosti uničil v incidentu leta 1969, ko je z avtom zapeljal z mosta, v nesreči pa je umrla sopotnica. Še desetletja po nesreči, so mu njegovi nasprotniki očitali krivdo za smrt sopotnice.

 

Kljub nesreči je ostal aktiven politik. Še prejšnji teden je prosil guvernerja Massachusettsa,za spremembo zakon, da bi v primeru, če senator odstopi ali umre, v hitrejšem času nadomestili prazno mesto. Edward je bil zaskrbljen, da bi v primeru njegove smrti demokrati izgubili glas pri naslednjem pomembnem glasovanju v zvezi Barackovega predloga o zdravstveni reformi.

 

Edward je umrl je nekaj tednov kasneje, ko je umrla njegova sestra Eunice Kennedy Shriver.


Nekatere izjave in odzivi Edwardovih prijateljev in sodelavcev:


"Ko sva z Michelle danes zjutraj izvedela za smrt najinega dragega prijatelja, senatorja Teda Kennedyja, nama je strlo srce," je v sporočilu zapisal Obama. Končalo se je pomembno poglavje ameriške zgodovine, ZDA pa so izgubile pomembnega "velikega voditelja", ki je bil tudi "največji ameriški senator našega časa", je še dejal predsednik ZDA, Barack Obama.

 

''Bil je odličen prijatelj in še boljši človek, pogrešala ga bom,'' je zapisala bivša prva dama ZDA Nancy Reagan.

 

''Bil je zgled celemu svetu'', je zapisal premier Velike Britanije Gordon Brown. Brown meni, da bodo Kennedyjevo smrt obžalovali "na vsaki celini". "V svetu ga občudujejo kot senatorja vseh senatorjev," je v sporočilu še zapisal Brown in izrazil ponos, da je spadal v krog njegovih prijateljev. Brown je tudi pozdravil vlogo, ki jo je preminuli senator odigral v "prizadevanjih za izobrazbo in zdravje otrok".


Tony Blair je ocenil, da je bil Kennedy osebnost, ki je po vsem svetu zbujal spoštovanje.

 

Izjemno žalost zaradi njegove smrti je izrazil tudi guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger, čigar soproga je bila Kennedyjeva nečakinja. Kot je še dodal Schwarzenneger, je tudi sam imel korist od izkušenj in nasvetov Edwarda Kennedyja, ki je bil v senatu že od leta 1962.