Umrl je Stéphane Hessel

Bil je človek 20. stoletja, ki je glasno opozarjal na vse tisto, kar bi morali vedeti tudi v 21. stoletju.

Objavljeno
27. februar 2013 12.47
soban hessel
Mimi Podkrižnik, zunanja politika
Mimi Podkrižnik, zunanja politika

Bil je človek 20. stoletja, ki je glasno opozarjal na vse tisto, kar bi morali vedeti tudi v 21. stoletju: na pomen indignacije. V noči s torka na sredo je pri 95 letih umrl Stéphane Hessel, avtor manifesta Dvignite se! (Indignez-vous!) s katerim je k uporu pozival sodobne državljane; v kratkem letu je izšel v 34 jezikih, tudi slovenščini, prodali pa so več kot štiri milijone izvodov.

Hiter pregled Hesselove markantne življenjske poti pove, da se je leta 1917 rodil v Berlinu, v družini nemških bankirjev, v Francijo se je preselil pri osmih letih in tam pri dvajsetih z naturalizacijo postal Francoz. Leta 1941 se je v Londonu pridružil Francoskim svobodnim silam, pozneje je na lastni koži čutil grozo koncentracijskega taborišča Buchenwald, leta 1948 pa je kot diplomat Združenih narodov sodeloval pri pisanju Splošne deklaracije za človekove pravice. Med drugim je bil veleposlanik Francije pri ZN, pisatelj in pesnik, ki je že leta 1997 v svoji prvi avtobiografiji zaplesal s stoletjem (Danse avec le siècle).

Občutljiv za človeštvo in človeka je tudi na jesen življenja lucidno motril, kam vodi njuna pot: 20. oktobra 2010 je prav na dan, ko je dopolnil 93 let, dregnil svet z drobno knjižico Dvignite se! Postala je medijska uspešnica, ki so jo za nekakšno biblijo vzeli tudi španski protestniki (indignados); v gibanje so se povezali 15. maja 2011. In medtem ko so široke množice segale po njej in so bili mediji večinoma zelo spoštljivi do Hessela, je bilo predvsem v Franciji slišati tudi bolj kritične glasove: pisanje so jemali pod drobnogled s precej več skepse. Znani nevropsihiater Boris Cyrulnik, na primer, je posvaril, češ da avtor kliče k indignaciji, torej k jezi, ki je vselej zaslepljeno čustvena in ni racionalna, namesto, da bi pozival k razmisleku ... Nekateri so bili prepričani, da je ponudil premalo, da bi lahko premaknil veliko. In vendar je bil njegov nagovor plemenit.

Stéphane Hessel, ki se je v zadnjih letih spremenil v svetovnega popotnika, predavatelja in govornika, je bil pred časom tudi v Sloveniji. Decembra lani se je v Parizu srečal z Borisom Pahorjem, še enim velikanom Evrope, s katerim sta obujala spomine na 20. stoletje.