Umrl je vodja Severne Koreje Kim Džong Il

V Severni Koreji so razglasili večdnevno žalovanje. Režimska tiskovna agencija je objavila prizore žalovanja z ulic.

Objavljeno
19. december 2011 04.50
Posodobljeno
19. december 2011 04.50
R. T., Ma. Ja., Delo.si
R. T., Ma. Ja., Delo.si

Pjongjang − Severnokorejska državna televizija je sporočila, da je v v 69-letu starosti umrl severnokorejski voditelj Kim Džong Il. Po poročanju severnokorejskih medijev je ljubljeni vodja umrl 17. decembra ob 8.30 po lokalnem času, na vlaku med obiskom območja zunaj prestolnice Pjongjang. Po prvih podatkih je umrl »zaradi duševne in fizične izčrpanosti«, severnokorejska tiskovna agencija KCNA pa je pozneje poročala, da je umrl zaradi zastoja srca. Kim Džong Il je imel sicer že dalj časa težave z zdravjem. Tako je menda bolehal za sladkorno boleznijo, leta 2008 pa ga je kap, po čemer ga zelo dolgo niso videli v javnosti.

V Severi Koreji so razglasili večdnevno žalovanje, ki se bo zaključilo dan po pogrebu severnokorejskega voditelja − ta bo 28. decembra v Pjongjangu. Trgovine zaprte, zastave spuščene na polovico drogov, ljudje žalujejo. Kot poroča dopisnik kitajskega časnika Global Times iz Pjongjanga, so si nekateri odstranili rdeče šale, ki jih v Severni Koreji nosijo v znak praznovanja.

Severnokorejska državna televizija je objavila prizore »nepopisne žalosti«. »Ljudje si niti ne poskušajo obrisati solz, krčijo se od bolečine in obupa, ki ju je povzročila izguba,« pa je sporočila državna agencija KCNA.

O nasledniku znanega le malo

Kim Džong Ila, ki je Severno Korejo vodil vse od smrti očeta, sicer ustanovitelja države, Kim Il Sunga leta 1994, bo najverjetneje nasledil sin Kim Džong Un, ki so ga za naslednika določili pred dobrim letom dni.

Državna novinarska agencija KCNA je prebivalce Severne Koreje pozvala, naj se združijo in ga podprejo. »Vsi člani partije, vojske in javnosti bi morali zvesto slediti vodstvu tovariša Kim Džong Una in s tem še okrepiti združeno fronto partije, vojske in javnosti,« so sporočili. Severnokorejski mediji so ga poleg tega označili za »velikega naslednika revolucionarnega cilja«.

O nasledniku je sicer znanega zelo malo, vključno z njegovo natančno starostjo. Tuji mediji vedo le, da je sin Kimu menda najljubše soproge, pokojne Ko Džong Hui, in da se je menda izobraževal v Švici. Ima starejšega brata Kim Džong Chola in starejšega polbrata Kim Džong Nama, ki pa ne veljata za morebitna naslednika dinastije.

Previden odziv mednarodne skupnosti

Mednarodna skupnost se je na informacijo o smrti severnokorejskega voditelja odzvala zelo previdno. Južnokorejska vojska je v pripravljenosti, poseben varnostni sestanek je sklicala tudi japonska vlada.

Iz Bele hiše pa so sporočili, da podrobno spremljajo navedbe o Kim Džong Ilovi smrti. Združene države Amerike »ostajajo zavezane stabilnosti na Korejskem polotoku in svobodi in varnosti naših zaveznic,« so sporočili.