Umrl nekdanji japonski premier Mijazava

V 88. letu starosti je umrl nekdanji japonski premier Kiiči Mijazava, ki je vodil japonsko vlado med novembrom 1991 in avgustom 1993, ko je cvetoče japonsko gospodarstvo iz 80. let prejšnjega stoletja začelo nazadovati.

Objavljeno
28. junij 2007 13.21
Kiiči Mijazava
Tokio - V 88. letu starosti je danes umrl nekdanji japonski premier Kiiči Mijazava, ki je vodil japonsko vlado med novembrom 1991 in avgustom 1993, ko je cvetoče japonsko gospodarstvo iz 80. let prejšnjega stoletja začelo nazadovati. Mijazava, ki je vodil vlado tudi v času sprejema zakona, ki je državi odprl pot za sodelovanje v mirovnih operacijah v tujini, je umrl naravne smrti v Tokiu, je povedal svetovalec njegovega nečaka Joičija Mijazave.

Mijazava, sicer veteran Liberalne demokratske stranke (LDP), je bil prvič izvoljen v parlament leta 1953. V svoji politični karieri je bil imenovan na več pomembnih mest v vladi - med drugim je vodil ministrstvo za mednarodno trgovino in industrijo ter zunanje ministrstvo - po odhodu s položaja premiera pa je leta 1998 prevzel mesto finančnega ministra v vladi Keiza Obučija.

Čeprav je vodil vlado v času gospodarske stagnacije, velja za arhitekta vladnega načrta, s katerim so poskušali rešiti zadolžene japonske banke. Mesto premiera je izgubil po neizglasovani zaupnici vladi po neuspešnih protikorupcijskih ukrepih, stranka LDP pa je na predčasnih volitvah izgubila večino v spodnjem domu parlamenta, ki jo je imela od leta 1955.

Kot finančni minister je nato leta 1997 pomagal pri reševanju azijske finančne krize, ko je sodeloval pri oblikovanju sklada za najbolj prizadete države v regiji, v katerega so zbrali okoli 30 milijard dolarjev.

Mijazava, ki je vodil vlado tudi v času sprejema zakona, ki je državi odprl pot za sodelovanje v mirovnih operacijah v tujini, je že od začetka kariere zagovarjal spremembe japonske pacifistične ustave.

Mijazava je tudi po upokojitvi leta 2003 ostal aktiven v političnem in gospodarskem življenju, večkrat pa se je pojavljal tudi v medijih.