Umrl oče "zelene revolucije"

V 96. letu starosti je danes v Dallasu umrl Nobelov nagrajenec Norman Borlaug, ki se je v zgodovino zapisal predvsem s svojim znanstvenim delom na področju poljedelstva.

Objavljeno
13. september 2009 18.42
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Dallas - V 96. letu starosti je danes v Dallasu umrl Nobelov nagrajenec Norman Borlaug, ki se je v zgodovino zapisal predvsem s svojim znanstvenim delom na področju poljedelstva. S križanjem različnih vrst je Borlaug pridobil številna nova, rodovitnejša in odpornejša žita, s katerimi je pomagal preprečiti razmah lakote v več delih sveta.

Agronom Borlaug se je rodil leta 1914 v ameriški zvezni državi Iowi in se kot sin kmeta odločil za izobraževanje na področju poljedelstva. S svojim znanstvenim delom je pomagal k velikemu povečanju proizvodnje hrane v Latinski Ameriki in v Aziji, imenovanemu tudi "zelena revolucija". Za svoje delo je leta 1970 prejel Nobelovo nagrado za mir.

 

Borlaug je na svojem področju ostal aktiven vse do nedavnega in si je prizadeval predvsem za uporabo biotehnologije za boj proti lakoti, aktiven pa je bil tudi pri drugih projektih za boj proti revščini. Kot še poročajo tuje agencije, je Borlaug umrl za posledicami raka.