Umrl vodja pakistanskih talibov

Talibski uporniki so potrdili smrt njihovega voditelja Bajtulaha Mehsuda, ki je bil ranjen v enem od napadov ameriških sil v začetku avgusta. Njegov naslednik je že napovedal maščevanje.

Objavljeno
25. avgust 2009 22.37
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Islamabad - Talibski uporniki v Pakistanu so danes potrdili, da je njihov vodja Bajtulah Mehsud mrtev. Slednje je sporočil njegov naslednik Hakimulah Mehsud, ki je obenem povedal, da je Bajtulah Mehsud umrl v nedeljo za posledicami poškodb v ameriškem zračnem napadu v začetku avgusta.

Hakimulah Mehsud je danes tudi obljubil, da se bodo ZDA maščevali za napad, v katerem je umrl njegov predhodnik. Po navedbah ameriških in pakistanskih virov je bil ta ubit v napadu ameriškega brezpilotnega letala 5. avgusta, po današnjih trditvah Hakimulaha Mehsuda pa je za posledicami napada umrl šele v nedeljo.

 

Talibski vodje so doslej zanikali, da bi bil Bajtulah Mehsud mrtev, po navedbah analitikov pa je po njegovi smrti vnel oster boj za nasledstvo. Hakimulah Mehsud je danes izjavil, da so talibi v Pakistanu njega izbrali za svojega novega vodjo, v kar pa nekateri poznavalci dvomijo. Za kandidata za vodjo naj bi namreč veljal tudi Vali ur Rehman.

 

"Kmalu se bomo maščevali. Ameriki bomo odgovorili na ta napad brezpilotnega letala. Učinki našega napada bodo segli vse do Washingtona," je sicer danes še zagrozil Hakimulah Mehsud. Slednji naj bi bil okoli 30 let star moški, ki se je v strukturah upornikov uveljavil z brezobzirnim vladanjem v nekaterih plemenskih okrožjih v Pakistanu.