Umrla dva udeleženca kosovskih protestov

Protestnika, ki sta se udeležila včerajšnjega protestnega shoda v Prištini, ki ga je policija ZN s solzilci razgnala, sta danes umrla v kosovski bolnišnici.

Objavljeno
11. februar 2007 20.47
Protiizgredna policija Združenih narodov na delu
Priština - Potem ko je policija ZN na Kosovu v soboto s solzivcem razgnala udeležence protestnega shoda v Prištini, ki ga je sklicalo albansko gibanje Samoopredelitev, sta danes dva protestnika umrla za posledicami poškodb.V Prištini je tako več sto Albancev danes obeležilo smrt protestnikov.

V ZN obžalujejo smrt protestnikov

Poveljnik policijskih enot ZN na Kosovu Stephen Curtis je sicer izrazil obžalovanje nad dejstvom, da sta bili zaradi "objestnega kršenja varnosti" v bližini vladnih zgradb izgubljeni dve življenji, obenem pa je izpostavil, da so protestniki obrambne ukrepe s strani policije izsilili. V sobotnem konfliktu so se sicer huje poškodovale štiri osebe, okoli 70 pa jih je moralo poiskati zdravniško pomoč.

Namestnik posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija Albert Rohan je medtem poudaril, da glede rešitve vprašanja statusa Kosova pričakuje sprejetje resolucije Varnostnega sveta ZN.

Gibanje Samoopredelitev (Vetvendosje), ki ni zadovoljno z Ahtisaarijevim predlogom o prihodnjem statusu Kosova, ker ta ne omenja popolne neodvisnosti Kosova, je v soboto v Prištini pripravilo protestni shod.

Na njem se je zbralo približno 3000 kosovskih Albancev, ko so protestniki prebili barikade in se začeli približevati policijskemu kordonu na osrednjem prištinskem trgu pa je policija uporabila solzivec.

Kosovski premier odpovedal svoj obisk na Kitajskem


Zaradi incidenta so se na nujnem srečanju tudi že sestali vodilni kosovski politiki. Kosovski premier Agim Ceku je zaradi tega celo odpovedal svoj obisk na Kitajskem.

Rohan pa je za televizijo ORF danes dejal, da si za Kosovo sicer želi rešitve, ki bi jo Beograd in Priština dosegla na pogajanjih, ker pa to v danih okoliščinah ni mogoče, je trenutno edina možna rešitev kosovskega vprašanja nova resolucija Varnostnega sveta ZN. Dodal je tudi, da pričakuje sprejetje te resolucije in da ne računa na veto Rusije, saj alternativni načrt ne obstaja, kar naj bi bilo jasno tudi Moskvi.

Srbska tiskovna agencija Tanjug poroča še, da po besedah Rohana demonstracije Albancev v Prištini kažejo prav na to, da je predloženi načrt pravi kompromis, saj z njim nobena stran ni povsem zadovoljna. Ob tem je tudi ocenil, da primer Kosova ne more postati model za reševanje podobnih vprašanj v drugih regijah, saj je vsak konflikt specifičen in zato vsak od njih potrebuje sprejetje posebne resolucije v VS ZN.