Umrla je mati državne sekretarke ZDA Hillary Clinton

Dorothy Rodham je umrla v starosti 92 let.

Objavljeno
01. november 2011 16.09
Posodobljeno
01. november 2011 16.09
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Washington - Zgodaj zjutraj v torek je v univerzitetni bolnišnici Georgetown v Washingtonu v starosti 92 let umrla mati ameriške državne sekretarke Hillary Clinton, Dorothy Rodham. Pred tem so jo zaradi neobjavljene bolezni odpeljali v bolnišnico.

Hillary Clinton je v ponedeljek odpovedala službeno pot v Turčijo in Veliko Britanijo, da bi lahko bila poleg matere, s katero sta od leta 2006 živeli skupaj v hiši pri Washingtonu. Sporočilo za javnost družine pravi, da je bila Dorothy Rodham topla, velikodušna in trdna ženska z dobrim smislom za humor, ki je uspela premagati težko otroštvo in zaživeti polno življenje.

Rodila se je leta 1919 v Chicagu, starša pa sta se po dolgoletnih prepirih v zakonu ločila in Dorothy je morala skupaj z mlajšo sestro iti k očetovim staršem v Kalifornijo, kjer življenje ni bilo boljše. Pri 14 letih je Dorothy pobegnila od doma ter se preživljala kot varuška. Kasneje se je vrnila v Chicago, kjer se je poročila s potujočim trgovcem Hughom Rodhamom, s katerim sta imela tri otroke. Poleg Hillary še Hugha in Tonyja.

Dorothy Rodham se je izogibala žarometom tudi v času napredovanja politične kariere svoje hčerke in edini intervju je dala leta 2004 za Oprah Winfrey. Družina načrtuje zasebno spominsko in pogrebno slovesnost.