Umrla ključna priča v procesu zoper Haradinaja

V prometni nesreči v bližini črnogorske prestolnice Podgorica je umrl Kujtim Berisha, ključna priča v sodnem procesu proti nekdanjemu kosovskemu premieru Ramushu Haradinaju.

Objavljeno
17. februar 2007 19.58
Ramush Haradinaj
Podgorica - V prometni nesreči v bližini črnogorske prestolnice Podgorica je danes umrl Kujtim Berisha, ključna priča v sodnem procesu proti nekdanjemu kosovskemu premieru Ramushu Haradinaju, ki ga je Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu obtožilo zločinov med spopadi s srbskimi silami leta 1998, je poročal črnogorski časnik Nezavisne novine.

Do nesreče je prišlo, ko je nek avtomobil prehiteval Berisho. Ta je umrl na kraju nesreče, njegova sopotnika pa sta bila ranjena. Policija nesrečo še preiskuje. Časnik ne izključuje možnosti, da bi nesrečo v slabo razsvetljeni četrti Podgorice lahko kdo povzročil namerno.

Sojenje Haradinaju se bo začelo v začetku marca. Obtoženec na začetek procesa čaka na prostosti v Prištini, prebivalci Kosova pa so ga decembra lani izbrali za tretjega najbolj priljubljenega politika v pokrajini, ki si prizadeva za samostojnost.

Radiotelevizija Srbije je o smrti priče v postopku proti Haradinaju poročala že v petek zvečer, vendar je zatrdila, da je šlo za umor. Tiskovni predstavnik kosovske policije je takoj zatem v pogovorih za beograjske medije zatrdil, da v petek zvečer na Kosovu ni bil nihče umorjen, saj bi to pristojni organi zvedeli že čez 15 do 30 minut, če bi se kaj takega res zgodilo.

Danes se je oglasilo tudi tožilstvo haaškega sodišča, katerega tiskovna predstavnica Olga Kavran je povedala, da imena Kujtima Berishe ni v listinah, ki so dostopni tožilstvu in tudi ne na njegovem seznamu prič v postopku proti Haradinaju.