Unesco: 793 milijonov odraslih po svetu je nepismenih

Večino nepismenih po statistiki Unesca predstavljajo dekleta in ženske.

Objavljeno
06. september 2011 13.26
Posodobljeno
06. september 2011 13.31
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Pariz - Približno 793 milijonov odraslih v svetu ne zna ne brati ne pisati, razkriva poročilo Agencije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco), objavljeno dva dni pred mednarodnim dnevom pismenosti.

Skoraj polovica vseh nepismenih odraslih prihaja iz 11 držav, in sicer iz Benina, Burkine Faso, Čada, Etiopije, Gambije, Gvineje, Haitija, Malija, Nigra, Senegala in Sierre Leone.

Poleg tega približno 67 milijonov šoloobveznih otrok v svetu ne more koristiti svoje pravice do osnovnošolskega izobraževanja, v srednjo šolo pa ni vpisanih 72 milijonov mladih, po pisanju STA še razkriva poročilo.

»Svet potrebuje večje zanimanje politike za opismenjevanje. Poleg tega je treba zbrati dovolj sredstev za razvoj programov, ki so dokazano učinkoviti,« je dejala generalna direktorica Unesca Irina Bokova.

»Spodbujamo vlade, mednarodne organizacije, civilno družbo in zasebni sektor, da dajo prioriteto politiki opismenjevanja, tako da bo lahko vsak posameznik razvil svoj potencial in aktivno prispeval k razvoju bolj vzdržnih, pravičnejših in mirnejših skupnosti,« je po pisanju STA še poudarila Bokova.