UNHCR: Sirija − velika tragedija tega stoletja

Državljanska vojna je z domov pregnala 6,2 milijona ljudi oziroma skoraj tretjino sirskega prebivalstva.

Objavljeno
03. september 2013 12.27
TURKEY-SYRIA-UNREST-REFUGEES
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ženeva − Medtem ko mednarodna skupnost še naprej razpravlja o morebitem vojaškem odzivu na (še vedno), domnevni napad s kemičnim orožjem, ki ga je v predmestju Damaska 21. avgusta menda izvedel režim sirskega predsednika Barašrja al Asada, se humanitarna kriza v Siriji poglablja.

Kot je danes sporočil Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR), je iz države, ki jo dve leti in pol pretresa državljanska vojna, doslej pobegnilo že več kot dva milijona ljudi, desetkrat več kot pred letom dni. Poleg tega je znotraj meja Sirije zaradi konflikta razseljenih še 4,25 milijona ljudi. Skupno je bilo tako od marca 2011, ko se je začela vojna, svoje domove prisiljenih zapustiti 6,2 milijona Sircev oziroma skoraj tretjina tamkajšnjega prebivalstva.

»Sirija je postala velika tragedija tega stoletja,« je v sporočilu za javnost opozoril visoki komisar za begunce Antonio Guterres. Razmere v državi je opisal kot sramotno humanitarno katastrofo, prežeto s trpljenjem, ki mu v sodobni zgodovini ni para.

Humanitarne organizacije so še septembra lani registrirale zgolj 230.671 beguncev, ki so prečkali sirsko mejo s sosednjimi državami, v zadnjem letu pa je iz Sirije pobegnilo skoraj 1,8 milijona ljudi, med njimi je več kot milijon otrok.

Konec avgusta je bilo tako v Libanonu okoli 716.000 beguncev, v Jordaniji 515.000, v Turčiji 460.000, v Iraku 168.000 in v Egiptu 110.000. Velikanski priliv beguncev močno obremenjuje države gostiteljice, še opozarja UNHCR. Sirski begunci namreč mejo pogosto prečkajo zgolj z oblekami, ki jih imajo na sebi, in praktično brez vsake druge lastnine.