Unicef: Britanski in ameriški otroci v najslabšem položaju

Unicef je v danes objavljenem poročilu o položaju otrok v 21 najbogatejših državah razkril, da se najslabše godi britanskim otrokom, tem pa sledijo otroci v ZDA.

Objavljeno
14. februar 2007 14.10
Berlin - Sklad Združenih narodov za pomoč otrokom (Unicef) je v danes objavljenem poročilu o položaju otrok v 21 najbogatejših državah razkril, da se najslabše godi britanskim otrokom, tem pa sledijo otroci v ZDA. Po rezultatih poročila so v Veliki Britaniji zaskrbljujoči predvsem odnosi med otroci ter njihovimi družinami in vrstniki, v ZDA pa najslabše skrbijo za zdravje in varnost otrok. Po podatkih Unicefa se najbolje godi otrokom na Nizozemskem.

Predstavniki Unicefa so pri pripravi poročila poleg zdravja in varnosti ter odnosov med otroci in njihovimi družinami ter vrstniki, upoštevali še materialno stanje, izobrazbo, vedenje in tveganja ter občutek samih otrok o razmerah, v katerih živijo.

Nizozemska je dosegla najboljše rezultate v vseh zgoraj naštetih kategorijah, sledile pa so ji Švedska, Danska in Finska. Nemčija je bila na 11. mestu, Francija pa se je uvrstila na 16. mesto. Po rezultatih študije ni neposredne povezave med bruto domačim proizvodom posamezne države in blagostanjem otrok. Češka, na primer, je dobila višjo oceno glede kvalitete življenja otrok kot več bogatejših držav, vključno s Fancijo, Avstrijo, ZDA in Veliko Britanijo.

Velika Britanija je medtem rezultate poročila že zavrnila. Po besedah predstavnice britanske vlade naj bi bili podatki, zbrani v letih 2000 in 2003, zastareli in ne odražajo britanskega uspeha na področjih, kot je na primer zmanjševanje nosečnosti pri najstnicah. "V več primerih so podatki, ki jih uporablja Unicef, stari več let in ne odražajo izboljšav v Veliki Britaniji," je poudarila britanska predstavnica.