Upanja na Novi Zelandiji vse manj, doslej našli 98 trupel

V najhujšem potresu na Novi Zelandiji v zadnjih 80 letih je življenje doslej izgubilo 98 ljudi, še vedno jih pogrešajo 226. Reševalci med ruševinami iščejo morebitne preživele.

Objavljeno
24. februar 2011 10.09
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Christchurch - »Ves čas se moramo opominjati, da čudeži obstajajo. To nas žene, da še naprej iščemo,« je povedal reševalec Keith Norton. Tamkajšnjim reševalnim ekipam so se včeraj pridružili tudi kolegi iz ZDA, Velike Britanije, Japonske, Singapurja in Tajvana, ki so pomagali pri iskanju morebitnih preživelih med nestabilnimi in nevarnimi ruševinami. Kljub temu pa je upanja vse manj, saj so zadnjega preživelega našli v sredo.

»Še vedno je možno, da najdemo preživele. Vendar moramo ostati realistični,« je povedal župan Christchurcha Bob Parker. Oblasti ocenjujejo, da je le pod zgradbo lokalne televizijske postaje CTV ujetih med 60 in 120 ljudi. Novozelandski premier John Key je sicer že sporočil, da pod ruševinami CTV zgradbe ni več preživelih, med žrtvami pa so domnevno tudi tuji državljani, piše BBC.

V mestu še vedno poteka reševalna akcija, z obnovitvenimi deli niso začeli, je povedal policist Dave Cliff. Dejal je tudi, da bodo imena žrtev potresa objavljali postopoma. Do zdaj so potrdili, da sta bila med mrtvimi tudi dva dojenčka. Cliff je še povedal, da bodo poleg smrtnih žrtev objavili tudi imena pogrešanih, kar pa po njegovih besedah ne pomeni, da so mrtvi.

Iz tamkajšnje bolnišnice so medtem sporočili, da je v kritičnem zdravstvenem stanju še vedno 164 ljudi. Vseh ranjenih je bilo 2500. Gmotno škodo, ki je nastala ob katastrofalnem potresu, oblasti ocenjujejo na 12 milijard dolarjev.