Urednikom na hrvaški televiziji ukinili suspenz

Direktor hrvaške televizije bo ustavil nadaljnji postopek proti trem urednikom, ki so objavili posnetek govora predsednika Stipeta Mesića, v katerem ta koketira z ustaštvom.

Objavljeno
14. december 2006 20.11
Stipe Mesić
Zagreb - Uredniki na Hrvaški televiziji (HTV) niso prekršili določbe etičnega kodeksa Hrvaške radiotelevizije (HRT), ko so prejšnjo soboto v osrednji informativni oddaji Dnevnik in magazinu Post Scriptum objavili posnetek govora predsednika Stipeta Mesića iz leta 1992, je povedal tiskovni predstavnik HRT. Dodal je, da bo glavni direktor televizije ustavil nadaljnji postopek proti trem urednikom.

Tiskovni predstavnik je še dejal, da je komisija za etiko na HRT na sredini seji obravnavala prijavo vodstva HTV, ki je v nedeljo suspendiralo tri urednike, ker je ocenilo, da je informacija o Mesiću povzeta nekritično, ter da je obdelana neprofesionalno in objavljena na senzacionalističen način.

Hrvaški mediji so v soboto objavili Mesićev govor hrvaškim izseljencem iz začetka 90. let v Avstraliji, v katerem je pozdravil tako rojstvo pronacističnega ustaškega režima na Hrvaškem kot končno zmago antifašistične koalicije med drugo svetovno vojno.

Čeprav je najprej povedal, da se ne spomni spornega govora, je Mesić potem večkrat poudaril svoja antifašistična stališča, ter spomnil, da je tudi sam sodeloval v antifašističnem boju in da mu nikoli ne bi padlo na pamet, da bi podprl fašistični režim.