Usmrtitev v Iraku še ni konec

Iraški generalni tožilec je napovedal, da bodo nekdanjega iraškega podpredsednika Taho Jasina Ramadana usmrtili v najmanj petih tednih.

Objavljeno
17. januar 2007 15.35
Taha Jasin Ramadan
Bagdad/Kairo - Nekdanjega iraškega podpredsednika Taho Jasina Ramadana, ki je bil v procesu zaradi poboja v vasi Dudžail obsojen na dosmrtno ječo, naj bi v najmanj petih tednih obesili, v današnji izdaji poroča arabski časnik Al Hayat.

Iraški generalni tožilec Džafar al Musavi je za omenjeni časnik namreč povedal, da "bo v procesu za Dudžail potekalo le še eno zasedanje, in to 25. januarja, na katerem bo razglašena smrtna obsodba za Taho Jasina Ramadana". Po izreku te obsodbe pa bo potrebno smrtno kazen izvršiti v 30 dneh.

Iraško posebno sodišče, pristojno za zločine nekdanjega režima, je v prizivnem zaslišanju odločilo, da je zaporna kazen za Ramadana "preblaga". V procesu za poboj 148 šiitov v Dudžailu leta 1982 so na smrt obsodili trojico - nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina, njegovega polbrata Ibrahima Barzana al Tikritija in nekdanjega sodnika Avada Ahmeda al Bandarja.

Vse tri so že usmrtili z obešenjem, Huseina 30. decembra lani, al Bandarja in al Tikritija pa minuli ponedeljek, kar je sprožilo kritike v mednarodni skupnosti. Še trojico izmed obtoženih so obsodili na 15 let zapora, Ramadana na dosmrtno ječo, enega funkcionarja stranke Baas pa je sodišče oprostilo obtožb.

V skladu s statutom posebnega sodišča pa vse smrtne in dosmrtne kazni avtomatično preučil prizivni senat. Ramadan je bil od 50. let minulega stoletja med ožjimi sodelavci Huseina. Po invaziji na Irak so ga avgusta 2003 zajeli kurdski borci.

Odvetniki usmrčenih sodelavcev Huseina za preiskavo

Odvetniki sodelavcev usmrčenega iraškega strmoglavljenega diktatorja Sadama Huseina, Barzana Ibrahima al Tikritija in Avada Ahmeda al Bandarja, ki so ju obesili v ponedeljek, so danes Združene narode pozvali k mednarodni preiskavi njune usmrtitve. Kot so dejali, je bila njuna usmrtitev "brutalen umor".

Usmrtitve sodelavcev že 30. decembra lani usmrčenega strmoglavljenega iraškega predsednika Sadama Huseina "ni mogoče označiti usmrtitev, temveč brutalni umor, ki nima ničesar skupnega s pravili usmrtitve," so v izjavi zapisali štirje arabski odvetniki.

"Obglavljenje al Tikritija ne more biti rezultat obešenja," so še zapisali odvetniki iz Jordanije, Tunizije, Egipta in Iraka. Iraške oblasti so po ponedeljkovi usmrtitvi al Tikritija in al Bandarja novinarjem predvajale video posnetek obešanja, pri katerem je vrv al Tikritiju odtrgala glavo.

Odvetniki Isam al Gazavi, Vudud Favzi Šamesedin, Mohamed Munib al Džindi in Ahmed al Sidik so vztrajali, da morajo člani preiskovalnega odbora priti iz vrst ZN in mednarodnih skupin za varstvo človekovih pravic, vanj pa bi morali vključiti tudi odvetnike. Odvetniki usmrčene dvojice so obenem iraške oblasti obtožili, da jih niso vnaprej obvestili o času usmrtitve, ki so jo izvedli v zgodnjih ponedeljkovih urah v Bagdadu.