Usmrtitve na Foridi ustavljene, v Kaliforniji ne

Guverner ameriške zvezne države Floride Jeb Bush je podpisal odlok o začasni prekinitvi izvrševanja smrtnih kazni v državi, potem ko je prišlo pri usmrtitvi 55-letnega Angela Diaza do napak.

Objavljeno
16. december 2006 10.28
Sprona usmrtitev 55-letnega Angela Diaza
New York - Guverner ameriške zvezne države Floride Jeb Bush je podpisal odlok o začasni prekinitvi izvrševanja smrtnih kazni v državi, potem ko je mrliški oglednik sporočil, da je prišlo pri usmrtitvi 55-letnega Angela Diaza v začetku tedna do napak, zaradi katerih je ta umiral dvakrat dlje, kot se to dogaja ponavadi. Zvezno sodišče v Kaliforniji pa je prav tako v petek podaljšalo moratorij na izvajanje smrtnih kazni.

Injekcije namesto električnega stola

Florida je usmrtitve z električnim stolom prenehala izvrševati, potem ko sta se dvema obsojencema zažgali glavi, eden pa je umrl ob močnem krvavenju iz nosu. Z letom 2000 so tako prešli na injekcije, pri čemer obsojenec najprej dobi v žilo uspavalno sredstvo, nato pa še smrtonosni strup.

Predolgo umiranje

V primeru Diaza je obdukcija pokazala, da je injekcijska igla namesto žile zadela mišico, zaradi česar je obsojeni morilec nekega šefa nočnega lokala leta 1979 umiral kar 34 minut, čeprav je povprečje okrog 15 minut. Poleg tega se je tik pred smrtjo še premikal in momljal, čeprav bi moral biti že po treh, štirih minutah pod vplivom uspavalnega sredstva.

Uradniki zapora v kraju Ocala so se najprej izgovarjali, da je imel obsojenec bolna jetra, zaradi česar je telo prepočasi absorbiralo strup, vendar pa jih je obdukcija postavila na laž. Guverner Bush je zato imenoval posebno komisijo, ki bo preučila izvrševanje smrtnih kazni v državi, do njenega končnega poročila pa ne bo podpisoval ukazov o izvršitvah smrtnih obsodb.

Usmrtitve z injekcijami v 37 ameriških zveznih držav

Zvezni sodnik Jeremy Fogel iz San Joseja v Kaliforniji je medtem prav tako v petek podaljšal moratorij na izvrševanje smrtne kazni v Kaliforniji, saj naj bi ubijanje s smrtonosno injekcijo kršilo ustavno določbo, ki prepoveduje kruto in neobičajno kaznovanje. Usmrtitve z injekcijami izvršujejo v kar 37 ameriških zveznih držav.