Po več kot desetletju le sojenje za napad na USS Cole

Pred vojaško sodišče v oporišču Guantanamo na Kubi bo stopil osumljenec za napad na ameriški rušilec.

Objavljeno
09. november 2011 09.25
Posodobljeno
09. november 2011 10.23
USS Cole, Jemen
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Washington − Pred vojaško poroto na ameriškem sodišču v oporišču Guantanamo na Kubi bo danes stopil Savdijec Abd al Rahim Husein Mohamed al Naširi, obtoženi načrtovanja in priprave napada na ameriški rušilec USS Cole oktobra 2000 v jemenskem pristaniškem mestu Aden, v katerem je umrlo 17 mornarjev, 40 pa je bilo ranjenih.

Danes 46-letni Savdijec, ki so ga leta 2002 ujeli v Dubaju, se bo po skoraj desetletju tako znova pokazal v javnosti. Nemudoma po aretaciji so ga namreč zaprli v skrivni zapor ameriške obveščevalne službe Cia, septembra 2006 pa so ga nato prepeljali v Guantanamo.

Naširi, ki se je menda večkrat sestal z zdaj že pokojnim voditeljem mednarodne teroristične mreže La Kaida Osamo bin Ladnom, je obtožen umora, terorističnih dejanj, zarote, kršenje pravil vojskovanja in napada na civiliste. Pentagon je namreč prepričan, da je ravno on kupil majhen čoln in eksploziv ter za napad na rušilec uril pripadnike Al Kaide. Poleg tega je Naširi obtožen tudi vpletenosti v poskus napada na ameriško vojaško ladjo USS The Sullivans v Adenu in francoski tanker v Jemnu oktobra 2002. Za očitana dejanja mu grozi smrtna kazen.

Sojenje šele čez nekaj mesecev? 

Na današnji obravnavi bodo sicer le prebrali obtožnico, sojenje pa se bo zaradi pričakovane pravne bitke glede zbiranja dokazov proti Naširiju najverjetneje začelo šele čez nekaj mesecev ali celo let. Preiskava ameriškega kongresa je namreč ugotovila, da je bil Naširi v priporu večkrat podvržen navideznim eksekucijam in vodnemu deskanju − simulaciji utapljanja −, ki ga je ameriški predsednik Barack Obama označil za mučenje.

Naširijev zagovornik Richard Kammen tako trdi, da so ZDA z mučenjem v skrivnem zaporu izgubile vso moralno avtoriteto, da bi sodile Naširiju. »Kaj se je zgodilo in kako so z njem ravnali je zelo pomembno v primeru, kjer obstaja možnost smrtne kazni,« pravi. Tožilec Mark Martins sicer zagotavlja, da kot dokaz ne bodo uveljavljali nobene izjave, ki so jo pridobili na krut, nehuman ali poniževalen način.

Ameriške oblasti so se sicer odločile, da bodo današnjo obravnavo prenašale na več lokacijah po državi ter s tem sorodnikom žrtev in novinarjem omogočile, da spremljajo sojenje. Prenos bo sicer na zahtevo cenzorjev potekal s 40-sekundno zamudo, po potrebi pa ga bodo lahko tudi izključili in na ta način zavarovali zaupne informacije.

Neizpolnjene Obamove obljube

Poleg peterice moških, obtoženih priprave terorističnih napadov 11. septembra 2001, je Naširi eden od najpomembnejših zapornikov v Guantanamu. Lahko bi postal tudi prvi teroristični osumljenec, ki bi ga vojaško sodišče v času Obamove administracije obsodilo na smrtno kazen.

Odkar je leta 2009 položaj ameriškega predsednika prevzel Obama, so v Guatanamu sicer potekali trije sodni procesi, ki pa so se začeli že v času njegovega predhodnika − Georga W. Busha. Ena od prvih Obamovih potez je namreč bila zamrznitev procesov pred vojaškim sodiščem v Guantanamu, ki je bila sicer del njegove obljube, da bo v letu dni po prihodu v Belo hišo zaprl zapor za teroristične osumljence v ameriškem vojaškem oporišču na Kubi.