Ustanovili svet za energijo EU-ZDA

Novo ustanovljeni svet ponuja nov okvir za poglobitev čezatlantskega sodelovanja glede strateških vprašanj na področju energetike ter sodelovanje pri energetskih tehnologijah.

Objavljeno
04. november 2009 19.40
Mo. B./STA
Mo. B./STA
Washington  - Evropski komisarji za znanost in raziskave Janez Potočnik, zunanje odnose Benita Ferrero-Waldner in energijo Andris Piebalgs so danes v Washingtonu skupaj z ameriškim ministrom za energijo Stevenom Chujem in namestnikom državne sekretarke Jamesom Steinbergom uradno obeležili začetek delovanja novega sveta za energijo EU-ZDA.

Omenjeni svet ponuja nov okvir za poglobitev čezatlantskega sodelovanja glede strateških vprašanj na področju energetike, kot sta varnost dobav in premik proti uporabi virov z manjšo vsebnostjo ogljika ter sodelovanje pri energetskih tehnologijah.

Potočnik je povedal, da bo znanstveno sodelovanje za spodbujanje razvoja tehnologij z nizko vsebnostjo ogljika ključni steber tega novega sveta. "Vključitev raziskav v to bilateralno sodelovanje je obenem tudi politično priznanje pomena znanosti pri soočanju s skupnimi izzivi," je dejal Potočnik.

Komisar Piebalgs je prav tako menil, da dvig razprave o teh vprašanjih na politično raven dokazuje pomen tega vprašanja v odnosih med ZDA in EU, Ferrero-Waldnerjeva pa je poudarila, da je želja komisije imeti energetsko varnost in podnebne spremembe v središču partnerstev EU po vsem svetu. "Kot dva največja porabnika energije imata EU in ZDA odgovornost za sodelovanje pri iskanju rešitev za največje izzive sedanjosti," je dejala komisarka.

V svetu bodo EU predstavljali komisarji za zunanje odnose, energijo ter znanost in raziskave, kakor tudi predstavnik predsedujoče EU. Z ameriške strani pa bodo sodelovali minister za energijo in državna sekretarka Hillary Clinton. Srečanja bodo vsako leto v ZDA in na območju EU, svet pa bo poročal voditeljem EU in ZDA.

Delo sveta bo potekalo v delovnih skupinah z višjimi uradniki z obeh strani, ki bodo delovale na treh področjih. To so energetske politike, globalna energetska varnost in globalni trgi ter sodelovanje pri raziskavah na področju energetskih tehnologij.