Ustavili še dva reaktorja iz sovjetskih časov

Bolgarija bo zaprla še dva od štirih delujočih reaktorjev jedrske elektrarne, za katere je unija presodila, da ne ustrezajo varnostnim kriterijem.

Objavljeno
21. december 2006 21.30
Jedrska elektrarna v Kozloduju
Sofija - Bolgarska vlada je danes prižgala zeleno luč za ustavitev dveh reaktorjev jedrske elektrarne v Kozloduju. Država, ki se bo skupaj z Romunijo Evropski uniji pridružila 1. januarja 2007, se je namreč v okviru izpolnjevanja obveznosti za vstop v unijo zavezala, da bo zaprla štiri od šestih reaktorjev v Kozloduju, ki izvirajo še iz sovjetskih časov. Prva dva 440-megavatna reaktorja je Bolgarija sicer že zaprla leta 2002.

S tem bo Bolgarija prekinila skoraj celotno dobavo elektrike balkanskim državam, ki je letos obsegala 7,8 milijard kilovatnih ur.
Preostalo gorivo v reaktorjih, ki jih bodo zaustavili tokrat, bo tam ostalo tri leta, potem pa ga bodo v roku naslednjih dveh let prepeljali v odložišče, kamor elektrarna v Kozloduju trenutno odlaga neuporabno gorivo, je pojasnil njen direktor za proizvodnjo Kiril Nikolov. Razgradnja neradioaktivnih delov reaktorjev bo potekala osem let, medtem ko naj bi za razgradnjo radioaktivnih delov porabili četrt stoletja.

Kot je povedal operativni vodja reaktorjev Vladimir Urušev, goriva iz prvih dveh reaktorjev sicer še vedno niso odpeljali, ker elektrarna nima dovolj prostora za te odpadke, vendar pa se mora razgradnja drugih dveh kljub temu nujno začeti leta 2007.

Ostala dva reaktorja v elektrarni sta torej edina, za katere je unija presodila, da so dovolj varni in da lahko delujejo tudi po naslednjem letu.

Bolgarska vlada je tako morala najti ustrezno rešitev na tem področju, zato je pred kratkim z ruskim podjetjem Atomstroyexport sklenila dogovor v vrednosti štiri milijarde evrov, na podlagi katerega naj bi zgradili novo jedrsko elektrarno blizu kraja Belene ob Donavi, ki naj bi jo sestavljala dva 1000-megavatna reaktorja.