Ustrelil ministrico pokrajinske vlade

Islamski skrajnež je v Pakistanu ubil ministrico pokrajinske vlade v Punjabu za socialne zadeve Zilo Humo Usman, ker ni nosila muslimanskih oblačil.

Objavljeno
20. februar 2007 16.19
Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf
Islamabad - Islamski skrajnež je danes v mestu Gujranvala do smrti ustrelil ministrico pokrajinske vlade v Punjabu za socialne zadeve Zilo Humo Usman. Usmanovo, podpornico predsednika Perveza Mušarafa in znano borko za pravice žensk, je skrajnež ustrelil zato, ker ni nosila muslimanskih oblačil, so povedali predstavniki oblasti.

Islamski skrajnež je Usmanovo ustrelil, ko je bila na srečanju s strankinimi aktivisti, v njenem političnem uradu v Gujranvali, je povedal minister za pravosodje Punjaba, Radža Bašarat. Po navedbah policije se je zakriti napadalec, čigar identitete niso razkrili, približal Zili, izvlekel pištolo in jo hladnokrvno ustrelil.

Osumljenec ni povezan z nobeno ekstremistično skupino

Osumljenec je znan ekstremist, ki je že v preteklosti napadal ženske, za katere je menil, da so nemoralne. Policija ga je tako aretirala že leta 2002 zaradi suma umora dveh prostitutk, vendar ga je sodišče kasneje zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo, je povedal lokalni policijski uradnik Nazir Ahmad, in dodal da osumljenec ni povezan z nobeno ekstremistično skupino.

Usmanova se je sicer po izvolitvi leta 2002 pridružila provladni stranki Pakistanska muslimanska liga in podprla proameriško politiko predsednika Mušarafa, ki naj bi odpravila ekstremizem v državi in hkrati izboljšala položaj žensk. Aprila 2005 je spodbudila tudi organizacijo mini maratona v Gujranvali z udeležbo žensk. Oboroženi islamski aktivisti so hoteli tek prekiniti vendar jih je policija ustavila, nakar so izbruhnili nemiri.