Uvedba dodatne pristojbine razburila EU

Izkupiček zaračunavanja pristojbine, ki bi znašala deset ameriških dolarjev, bi ZDA porabile za promocijo lastne države. Unija se s predlogom ne strinja in grozi z uvedbo lastnih pristojbin za vse ameriške državljane.

Objavljeno
07. september 2009 22.01
ZDA letališče prehod meje nadzor
J. K.
J. K.
Bruselj - Evropska unija se je odzvala na predlog zakona o uvedbi posebne pristojbine pri vstopu v Združene države Amerike za vse državljane držav, članic programa visa waiver, med katerimi je tudi Slovenija. Izkupiček zaračunavanja pristojbine, ki bi znašala deset ameriških dolarjev, bi ZDA porabile za promocijo lastne države kot turistične destinacije na tujih trgih. Unija se s predlogom, ki utegne kmalu priti v kongresno obravnavo, ne strinja in grozi z uvedbo lastnih pristojbin za vse ameriške državljane.

Po besedah Johna Brutona, predstavnika evropske komisije v Washingtonu, je ideja o uvedbi pristojbine povsem nerealna. Bruton dodaja, da bo Unija, če bo predlog sprejet, morala razmisliti o morebitnih protiukrepih. Pri tem v Bruslju omenjajo možnost uvedbe vizumov za vse ameriške državljane, ki bi potovali znotraj meja Unije. Eden izmed zagovornikov predlaganega zakona, demokratski predstavnik v kongresu William Delahunt, je v intervjuju za britansko BBC dejal, da gre pri predlagani pristojbini zgolj za »nominalni znesek«, pri tem pa pozval pristojne v Bruslju, naj zadeve ne napihujejo.

Sporni predlog je nastal le nekaj mesecev po tem, ko je ameriška oblast spremenila postopek, ki tujcem, državljanom 35 držav članic programa visa waiver - med njimi tudi slovenskim državljanom - omogoča vstop na njihovo ozemlje brez vizumov. Od začetka letošnjega leta se morajo vsi ti, ki potujejo v ZDA, vsaj 72 ur pred odhodom registrirati s posebnim obrazcem, dostopnim na svetovnem spletu. Če bo predlagani zakon sprejet, bo moral vsak izmed nekaj milijonov državljanov, ki za vstop v ZDA ne potrebujejo vizumov, ob registraciji plačati deset dolarjev.

Denar iz sredstev, pridobljenih z zaračunavanjem pristojbin, bi Američani med drugim porabili za promocijo lastnega turizma drugod po svetu. Ameriška vlada bi z delom sredstev s pomočjo zasebnega partnerja izobraževala tujce o birokratskih postopkih pri vstopu v državo.

Podporniki predlaganega zakona v njem ne vidijo nikakršnega problema, saj ameriških davkoplačevalcev, kakor pravijo, zakon ne bo nič stal. Povsem nasprotno pa je stališče Evropske unije. Državljani vseh članic Unije v ZDA že dolgo potujejo brez vizumov, novi predlog pa bo po mnenju Bruslja zgolj povečal število postopkov za odobritev vstopa na ameriško ozemlje.

Iz torkovega Dela.