Italijanski senatorji za podaljšanje izrednih razmer

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.

Objavljeno
28. julij 2020 07.54
Posodobljeno
28. julij 2020 22.27
Za podaljšanje izrednih razmer je glasovalo 157 italijanskih senatorjev. FOTO: Remo Casilli/Reuters
Š. J., Ka. M., STA
Š. J., Ka. M., STA
GLAVNI POUDARKI:
  • V URI Soča so potrdili dve okužbi s koronavirusom. 
  • Uvedba obvezne karantene za prihode iz Španije je razjezila Britance.
  • Na Kitajskem se je novi koronavirus razširil v nove regije.
  • V ponedeljek je bilo v Sloveniji potrjenih 14 okužb in ena smrtna žrtev.
  • Na Hrvaškem načrtujejo, da se bo pouk začel 7. septembra. Potrdili so 41 novih okužb.
  • V vipavskem centru starejših ni bilo novih okužb med stanovalci.
  • V Domu starejših Hrastnik nova okužba in smrtna žrtev.
  • WHO opozarja, da covid-19 najverjetneje ni sezonski.


21.40 Virus med begunci in migranti

Več kot dve tretjini od 94 prebežnikov, ki jih je v Sredozemskem morju rešila Malta, je okuženih z novim koronavirusom, so danes sporočile malteške oblasti. Testi so bili pozitivni pri 65, na izvide devetih še čakajo. Skupina je na Malto priplula iz Libije. STA

21.35 V Italiji izredne razmere do oktobra?

Italijanski senatorji so se s 157 glasovi za in 125 proti izrekli za podaljšanje izrednih razmer v državi do 15. oktobra, navaja Reuters. Za podaljšanje izrednih razmer se je, tako STA, v italijanskem parlamentu danes zavzel premier Giuseppe Conte, saj bi s podaljšanjem ohranili obstoječi sistem ukrepov, vlada pa bi lahko nove omejitvene ukrepe sprejemala brez potrditve parlamenta. Poslanci spodnjega doma italijanskega parlamenta bodo o podaljšanju izrednih razmer glasovali jutri, še piše Reuters. Te so bile razglašene 31. januarja, ko so v Rimu potrdili prva primera okužbe s koronavirusom, iztečejo pa se v petek. Število novih okužb v 60-milijonski Italiji sicer ostaja nizko. V zadnjem dnevu so jih zabeležili 181, skupaj pa več kot 247.000.

17.35 V Kataloniji začasno brez zabav na prostem

V Kataloniji, kjer je koronavirus v Španiji najbolj razširjen, so od danes prepovedane med mladimi priljubljene zabeve na prostem, navaja Reuters. Osebe, ki bi prepoved kršile in se ob pijači družile na javnih površinah, čaka globa v višini od 3000 do 15.000 evrov. Prepoved zabav na prostem prihaja dan po tem, ko je katalonski predsednik Quim Torra (mlade) udeležence tovrstnih zabav oklical za neodgovorne in nekaj dni po petkovi odločitvi o zaprtju nočnih klubov v katalonski avtonomni skupnosti. 

17.15 Dve okuženi osebi v URI Soča

V Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča so včeraj in danes pri dveh bolnikih, ki sta se nahajala v isti sobi, potrdili okužbo z novim koronavirusom. Bolnika bodo premestili v poseben izolacijski oddelek. Oddelek, na katerem sta se bolnika sicer zdravila, pa so preoblikovali v sivo cono, kar pomeni, da bodo vse druge bolnike določen čas opazovali. Delo na drugih oddelkih in službah poteka nemoteno. Drugi bolniki, ki bi lahko bili izpostavljeni, so bili na testiranju negativni. Tudi med zaposlenimi potrjeno okuženih v tem trenutku ni, na nekatere rezultate pa še čakajo. Skupno so testirali 30 zaposlenih in tri bolnike. STA

image
Z novim koronavirusom okužena bolnika v URI Soča so premestili na posebej izoliran oddelek. FOTO: Jure Eržen/Delo


16.10 Ljubljana bo ta konec tedna v znamenju odbojke

Ljubljana bo konec tedna gostila enega od turnirjev svetovne serije odbojke na mivki. Prizorišči bosta Kongresni trg in športni park Ludus v Črnučah, gledalci pa bodo sedeli na 400 ustrezno ločenih sedežih na tribunah. Organizatorji bodo morali prav tako poskrbeti za fizično ločene vzhode in izhode ter preprečiti stik med tekmovalci, osebjem, gosti v prostorih VIP in gledalci. Ti bodo morali ob vstopu pustiti podatke za obveščanje, igralce pa bodo testirali pred nastopi. STA

15.55 Turizem s trikrat večjo škodo kot med krizo leta 2009

Turistični sektor je v prvih petih mesecih leta zaradi pandemije covida-19 izgubil 320 milijard dolarjev (272,8 milijarde evrov) prihodkov, so izračunali v Svetovni turistični organizaciji (UNWTO). Škoda je po njihovih navedbah več kot trikrat večja od tiste v času globalne finančne krize leta 2009. Maja se je, med drugim, število prihodov tujih turistov po svetu na letni ravni zmanjšalo za 98 odstotkov. V prvih petih mesecih se je število prihodov tujih turistov na letni ravni zmanjšalo za 56 odstotkov.

Medtem ko se turizem postopoma vrača, je kazalnik zaupanja v panogi padel na rekordno nizko raven, so zapisali v UNWTO. Večina članic Svetovne turistične organizacije ocenjuje, da si bo sektor opomogel v drugi polovici prihodnjega leta, nekatere pa računajo, da se bo trend obrnil že v prvih šestih mesecih leta 2021. STA

image
Do zdaj so v vipavskem centru skupno potrdili 25 okuženih, od tega je 15 stanovalcev. FOTO: Jure Eržen/Delo


15.45 V Srbiji manj okužb kot včeraj

Na Zahodnem Balkanu so danes znova potrdili številne nove okužbe z novim koronavirusom. V Srbiji so v zadnjih 24 urah našteli 379 novih okužb, v Bosni in Hercegovini 229 (od tega več kot dve tretjini v Federaciji BiH), v Severni Makedoniji pa 102. 

14.51 Na Hrvaškem v 24 urah še 41 okuženih, ena smrtna žrtev

Na Hrvaškem so od ponedeljka našteli še 41 okuženih z novim koronavirusom, medtem ko je ena oseba zaradi covida-19 umrla. Poudarili so, da je v državi trenutno 749 aktivnih primerov okužb. Na bolniškem zdravljenju je 133 ljudi, med njimi je devet priključenih na ventilatorje. V zadnjem dnevu so na Hrvaškem potrdili 17 okužb več kot v 24 urah pred tem.

Preberite več: Na Hrvaškem 41 novih primerov okužbe​

14.19 WHO: Covid-19 najverjetneje ni sezonski

Letni časi očitno ne vplivajo na širjenje novega koronavirusa, so danes opozorili pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Ob tem so posvarili pred miti, da je covid-19 sezonska bolezen in da smo poleti varnejši.

»Letni časi ne vplivajo na prenašanje tega virusa,« je dejala tiskovna predstavnica WHO Margaret Harris na dnevnem brifingu.
Ob tem je opozorila, da so v nekaterih državah, ki so najhuje prizadete, trenutno različni letni časi. Medtem ko je v ZDA, kjer so potrdili skoraj 148.000 smrti in 4,3 milijona okužb, poletje, je v Braziliji, ki je za ZDA druga najhuje prizadeta država, zima.
In kljub temu je očitno neka ideja, da je covid-19 sezonski in da bo prihajal v valovih, je dodala Harrisova.

14.10 V Domu starejših Hrastnik nova okužba in smrtna žrtev

V Domu starejših Hrastnik so v ponedeljek pri oskrbovanki potrdili novo okužbo z novim koronavirusom, kar pomeni, da je število okuženih oskrbovancev poraslo na 42. Umrla je tudi ena oskrbovanka doma, tako da so skupaj od izbruha okužbe 10. julija zaradi covida-19 umrli trije oskrbovanci doma, so danes sporočili iz hrastniške občine. Ker se dom sooča s kadrovsko stisko, jim trenutno pri oskrbi in negi stanovalcev pomaga devet zunanjih zdravstvenih delavcev. 

image
Od izbruha okužbe s koronavirusom so v hrastniškem domu starejših doslej umrli trije oskrbovanci doma. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


V Domu starejših Hrastnik imajo sicer 125 oskrbovancev, za katere skrbi okrog 75 zaposlenih. V kraju Hrastnik pa se je tako skupno število aktivnih okužb povzpelo na 74, med njimi je 21 prebivalcev Hrastnika zunaj doma.

13.25 V Iranu rekordnih 235 smrti zaradi covida-19

V Iranu je v zadnjih 24 urah umrlo še 235 bolnikov s covidom-19, kar je največ doslej. Skupaj je doslej umrlo 16.147 ljudi. V zadnjem dnevu so potrdili več kot 2600 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj pa skoraj 300.000.
Dnevno število hospitalizacij se približuje številu, ki so ga imeli na vrhuncu epidemije marca.

Prvi primer okužbe so v Iranu potrdili sredi februarja. Do maja se je dnevno število okužb zmanjšalo, a se je od tedaj znova močno povečalo. Aprila so začeli rahljati stroge ukrepe za zajezitev virusa, a so v zadnjem času znova odredili obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih. Najhuje prizadetim provincam pa je nacionalna oblast omogočila, da znova uvedejo strožje ukrepe.

13.24 Med protikriznimi ukrepi kitajskih letalskih prevoznikov tudi neomejeni leti

Kitajski letalski prevoznik China Southern Airlines je danes postal še eden v vrsti tistih, ki potnikom ponujajo zelo poceni lete in vozovnice, ki omogočajo neomejeno število letov. Za takšne ukrepe se je doslej odločilo najmanj osem kitajskih letalskih prevoznikov, ki želijo na ta način povečati zaradi pandemije covida-19 zmanjšano povpraševanje. Družba China Southern Airlines je ponudila vozovnice za 449 evrov, katerih kupci bodo lahko neomejeno leteli do januarja. Med prvimi, ki so poročali o uspehu novega paketa ukrepov, je bil prevoznik Lucky Air, ki je razprodal vse vozovnice, ki omogočajo neomejeno letenje v 31-dnevnem obdobju za ceno od 193 evrov.

image
Kitajska letalska industrija je v drugem letošnjem četrtletju izgubila 4,89 milijarde dolarjev. Na fotografiji letališče v Dalianu v provinci Liaoning, kjer je eno od trenutnih žarišč koronavirusa. FOTO: Thomas Suen/Reuters


Pandemija je letalski sektor prizadela še posebej močno, saj so karantene v številnih državah po svetu onemogočile potovanje z letalom, obenem pa je za nekaj tednov povsem upadlo tudi povpraševanje. Kitajska letalska industrija je po navedbah AFP v drugem letošnjem četrtletju izgubila 4,89 milijarde dolarjev.

V težavah so skoraj vsi večji svetovni letalski prevozniki, mnogi so napovedali obsežna odpuščanja. Nekaterim je na pomoč priskočila tudi matična država, a je slišati vse več opozoril, da niti najbolj velikodušni paketi pomoči ne bodo zadoščali za omilitev vseh posledic krize.

11.59 Največ novih okužb na Blokah

V ponedeljek so nove okužbe z novim koronavirusom potrdili v desetih občinah po državi, od tega tri na Blokah. Po dve okužbi so odkrili v Ljubljani in Rogaški Slatini, po eno pa v Hrastniku, Postojni, Celju, na Jesenicah, v Hrpeljah - Kozini, Majšperku in Železnikih.

11.57 V vipavskem centru starejših brez novih okužb med stanovalci, ena pri zaposlenih

Vsi stanovalci Centra starejših Pristan iz Vipave so bili na zadnjem testiranju na novi koronavirus negativni, so pa v petek odkrili en primer okužbe med zaposlenimi, je povedal direktor centra Martin Kopatin. Omenjeni zaposleni sicer ni bil v stiku z zdravimi stanovalci.

Do zdaj so v vipavskem centru skupno potrdili 25 okuženih, od tega 15 stanovalcev, devet zaposlenih in en zunanji sodelavec, je še navedel Kopatin. V rdeči coni je nameščenih šest stanovalcev, ki so bili pozitivni na novi koronavirus, poleg njih pa so štirje stanovalci trenutno še hospitalizirani. Poleg stanovalcev so testirali tudi vse zaposlene, je pojasnil po tokratnem, skupaj že tretjem testiranju v centru Pristan. Ker edini tokrat pozitivni zaposleni ni bil v stiku z zdravimi stanovalci, po njegovih zagotovilih ni možnosti, da bi koga od njih okužil, je pa preventivno v samoizolaciji. Skupno je na novi koronavirus trenutno pozitivnih pet zaposlenih, vsi so v samoizolaciji, je dodal direktor Pristana. STA

11.53 Nemčija svari pred nepomembnimi potovanji v dele Španije

Nemško zunanje ministrstvo je opozorilo pred nepotrebnimi turističnimi potovanji v tri španske regije. Menijo, da dopustovanje na območju Aragone, Navarre in Katalonije zaradi velikega števila okužb ni priporočljivo. Sklicujejo se na podatke Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni. Še vedno pa ne odsvetujejo potovanj na med Nemci zelo priljubljene Balearske in Kanarske otoke. 

Obenem ministrstvo ni želelo izdati splošnega opozorila pred potovanji za regije, kar sicer omogoča dopustnikom brezplačno odpoved potovanj. Zunanje ministrstvo je splošno opozorilo pred potovanji za Španijo odpravilo 21. junija, dva tedna potem ko je španska vlada odpravila izredne razmere. Od takrat pa je število okužb ponekod skokovito naraslo.

image
Medtem ko morajo Britanci, ki se vračajo iz Španije, v samoizolacijo, je nemška vlada Nemce opozorila pred nepotrebnimi turističnimi potovanji v tri španske regije. FOTO: Jaime Reina/AFP


V prihodnje bodo morali dopustniki, ki se vrnejo v Nemčijo iz rizičnih območij, sicer opraviti test na novi koronavirus, ki pa bo brezplačen. V Kataloniji z več kot 7,5 milijona prebivalcev so sicer v ponedeljek potrdili 724 novih okužb v zadnjih 24 urah. 
Španija je ena od najhuje prizadetih evropskih držav v pandemiji covida-19, saj so potrdili več kot 270.000 okužb in 28.400 mrtvih.

11.40 Beovićeva: Situacija na Hrvaškem ni povsem pod nadzorom

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović primerja potek epidemije covida-19 v Sloveniji s hojo po robu prepada. Relativna odprtost mej in delovanje skoraj vseh dejavnosti omogočata tako vnos kot širjenje virusa. Opozarja, da situacija na Hrvaškem ni povsem pod nadzorom, v zadnjih dneh je bilo več primerov okužb med dopustniki s Hrvaške.



11.16 Na Hrvaškem načrtujejo, da bodo otroci ob začetku novega šolskega leta v šolah

Prednostna naloga novega hrvaškega ministra za znanost in izobraževanje Radovana Fuchsa je vrnitev vseh učencev, dijakov in študentov v učilnice z novim šolskim oziroma akademskim letom, danes poroča Jutarnji list. Vrnitev bo odvisna od epidemiološke slike, zapreti nameravajo samo tiste razrede in šole, kjer se bo širil novi koronavirus. Minister Fuchs bo z ostalimi deležniki v znanosti in izobraževanju v naslednjih dneh čim bolj podrobno preučil vse scenarije za pouk v novem šolskem letu, danes piše zagrebški časnik.

Po prvem scenariju bi se vsi otroci vrnili v šolske klopi, naslednja možnost je kombinirani način pouka, ki bi potekal delno v učilnicah delno na spletu, tretji, najmanj zaželen, pa predvideva izvajanje celotnega pouka preko spleta in s pomočjo televizijskih programov. Med drugim obravnavajo možnosti, da bi v nekaterih srednjih šolah, ki imajo težave s prostorsko stisko, dijaki nosili zaščitne maske. V nekaterih šolah so že naročili vizirje za učitelje, še piše časnik. Glede na maja objavljeni koledar za šolsko leto 2020/2021 se bo pouk v osnovnih in srednjih šolah na Hrvaškem začel 7. septembra. STA

11.14 Nissan zaradi pandemije za letos napoveduje 6,4-milijardno izgubo

Japonski proizvajalec avtomobilov Nissan v tekočem poslovnem letu - do konca marca 2021 - pričakuje 6,4 milijarde dolarjev (5,44 milijarde evrov) čiste izgube. Kot so danes pojasnili v družbi, so posledice pandemije covida-19 obsežne, predvsem pa razmere ostajajo negotove. V prvem četrtletju je čista izguba dosegla 2,7 milijarde dolarjev.

Za celotno poslovno leto družba napoveduje 21-odstotni upad prihodkov od prodaje, potem ko so v minulem poslovnem letu upadli za 15 odstotkov. Če se bo napoved uresničila, bodo prihodki od prodaje letos dosegli 74 milijard dolarjev.

10.47 Republikanci predlagajo tisoč milijard dolarjev za okrevanje gospodarstva v ZDA po pandemiji

Republikanci v ameriškem senatu so v ponedeljek predlagali dodatnih tisoč milijard dolarjev (860 milijard evrov) vreden sveženj ukrepov za okrevanje ameriškega gospodarstva v ZDA po pandemiji covida-19. O predlaganem načrtu se bodo morali republikanci uskladiti z demokrati, ki so sveženj že označili za popolnoma neprimernega. Predlagani načrt med drugim vključuje sto milijard dolarjev za pomoč šolam ter enkratno pomoč do 1200 dolarjev za večino odraslih Američanov.

10.36 Antwerpen zaradi naraščanja novih okužb uvaja policijsko uro

Belgija se z uvedbo novih ukrepov bori proti naraščajočemu številu okužb, zlasti na območju največjega mesta v državi, v Antwerpnu. V vseh občinah na tem območju so v zadnjem tednu zaznali večje število primerov, v dveh – Ranstu in Antwerpu – pa so potrdili več kot sto okužb na 100.000 ljudi.

V ponedeljek zvečer so regionalne pristojne službe uvedle nove stroge ukrepe za boj proti širjenju covida-19. Odslej so prepovedani vsi ekipni in kontaktni športi, poleg tega so maske obvezne za vse, ki so starejši od 12 let, uvedli so tudi policijsko uro za vse, razen za nujne delavce.

9.53 V ponedeljek 14 okužb, ena smrtna žrtev



V ponedeljek so v Sloveniji potrdili 14 okužb z novim koronavirusom, opravili so 874 testov, je sporočila vlada po twitterju. V bolnišnicah se zdravi 17 bolnikov s covidom-19, intenzivno terapijo potrebujejo trije. V ponedeljek je umrl en bolnik s covidom-19, v domačo oskrbo so bili odpuščeni trije bolniki.

Doslej je bila potrjena 2101 okužba z novim koronavirusom, skupaj pa je umrlo 117 bolnikov s covidom-19.

9.44 Savdska Arabija bo med pandemijo covida-19 v zmanjšanem obsegu gostila hadž

Savdska Arabija bo v sredo začela gostiti tradicionalno romanje v Meko, ki pa bo zaradi pandemije covida-19 potekalo v zelo omejenem obsegu in pod strogimi preventivnimi ukrepi. Na hadžu bo lahko sodelovalo le do 10.000 prebivalcev kraljevine, kar je le delček od 2,5 milijona romarjev, kolikor se jih je hadža udeležilo lani.

Tokrat se hadža ne bodo smeli udeležiti niti predstavniki tujih medijev, čeprav je to vsako leto ogromen medijski dogodek. Vlada je namreč izjemno poostrila dostop do svetega mesta in uvedla številne omejitve, da bi se ognili izbruhu koronavirusa med petdnevnim romanjem, ki je eden od petih stebrov islama.

V Savdski Arabiji so potrdili več kot 260.000 primerov okužb z novim koronavirusom, zato je oblast previdna.

9.38 V Franciji nameravajo prepovedati ogrevanje zunanjih teras lokalov

V Franciji bodo v okviru boja proti podnebnim spremembam prepovedali uporabo grelnikov na terasah restavracij in kavarn. Francoska vlada je sicer danes predstavila še številne druge ukrepe za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. Nova francoska okoljska ministrica Barbara Pompili je po ministrskem srečanju pod vodstvom predsednika Emmanuela Macrona povedala, da lastniki lokalov in restavracij ne bodo smeli več ogrevati zunanjih teras. Ukrep to zimo še ne bo veljal, saj je kriza covida-19 gostince močno prizadela.

9.29 Za pravično in enako družbo po epidemiji bi države morale okrepiti socialno infrastrukturo

V Evropski mreži organov za enakost Equinet opozarjajo, da bo po gospodarski in socialni krizi, ki bo zaradi epidemije covida-19 prizadela Evropo, diskriminacije več, če vlade ne bodo sprejele politik in ukrepov za spodbujanje enakosti. Med priporočili za izgraditev pravične družbe so izpostavili predvsem krepitev socialne infrastrukture.

8.50 Na Kitajskem se je novi koronavirus razširil v nove regije

Na Kitajskem se je novi koronavirus iz žarišča v pristaniškem mestu Dalian razširil v še pet drugih regij po vsej državi. Skupno so v zadnjem dnevu potrdili 68 novih okužb, kar je največ od aprila. Na Kitajskem so v zadnjih mesecih nastala posamezna manjša žarišča novega koronavirusa. Skrb trenutno vzbuja žarišče v pristaniškem mestu Dalian v provinci Liaoning. Od prejšnjega tedna so potrdili 44 primerov okužb, od tega šest v zadnjem dnevu. 

image
Prebivalci Daliana med čakanjem na testiranje za koronavirus. FOTO: STR/AFP


Se je pa koronavirus iz tega mesta razširil v devet drugih mest v petih regijah po državi, med drugim je dosegel tudi jugovzhodno provinco Fujian. Pristojni v provinci Fujian so danes začasno odredili »vojno stanje« za prestolnico Fuzhou, potem ko so potrdili asimptomatski primer pri osebi, ki je pripotovala iz 1500 kilometrov oddaljenega Daliana. Tovrstno stanje med drugim pomeni strožji nadzor potnikov, ki pridejo iz žariščnih mest.

Še vedno je aktivno žarišče v provinci Xinjiang na severozahodu države, kjer so v zadnjem dnevu potrdili 57 okužb. V prestolnici Urumqi še vedno veljajo strogi karantenski ukrepi, testirali pa so že več milijonov ljudi. Po državi je zaradi covida-19 v bolnišnicah 391 ljudi. Skupno so od izbruha novega koronavirusa konec lanskega leta potrdili 83.959 primerov okužb. STA

07.54 V ZDA v zadnjem dnevu 57.000 novih okužb

V ZDA so v zadnjem dnevu potrdili 57.039 novih okužb z novim koronavirusom. Skupno so v ZDA, ki jih je pandemija covida-19 najhuje prizadela, doslej obravnavali več kot 4,28 milijona okužb, za covidom-19 je umrlo skoraj 147.600 ljudi, od tega 679 v zadnjem dnevu. Potem ko je v ZDA pozno spomladi število novih okužb že začelo upadati, zdaj nekatere ameriške zvezne države predvsem na jugu in zahodu države zaznavajo porast okužb. To velja predvsem za zvezne države Kalifornija, Teksas, Alabama in Florida.

V ponedeljek je število novih potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom prvič po 12 dneh upadlo pod 60.000. Prejšnji konec tedna je število smrtnih žrtev covida v enem dnevu štiri dni zapored preseglo tisoč. Nazadnje je toliko ljudi na dan za to boleznijo umrlo maja.

07.33  Velika Britanija Španijo uvrstila na rdeči seznam

Velika Britanija je z uvedbo obvezne karantene za vse potnike, ki se na Otok vračajo iz Španije, v slabo voljo spravila britanske dopustnike, turističnim delavcem v Španiji pa povzročila velike skrbi. Španski premier Pedro Sánchez je izjavil, da bi bili turisti v večini španskih regij varnejši pred koronavirusom kot v Veliki Britaniji, in upa, da bo Velika Britanija ponovno razmislila o nenadni odločitvi. Meni, da sta uvedba dvotedenske karantene in nasvet, naj se Britanci izogibajo nepomembnim potovanjem na Kanarske in Balearske otoke ter celinsko Španijo, »nepravična«.  

Dodal je še, da pogovori, potem ko je Velika Britanija odsvetovala vsa potovanja po celotni Španiji (razen tistih, ki so nujna), še potekajo. Britanci so medtem poudarili, da ne nameravajo spremeniti svoje odločitve o ponovni uvedbi karantenskih ukrepov od nedelje, uradni tiskovni predstavnik Borisa Johnsona pa je je opozoril, da »med pandemijo nobeno potovanje ni brez tveganja«.

Stotisoči britanskih turistov, ki bodo v Španiji ali bodo tja leteli, je zelo zbeganih, poudarjajo številni Britanci. Potniki, ki se vračajo v Združeno kraljestvo iz Španije, se morajo zdaj v karanteni 14 dni zadrževati le na registriranem naslovu.

Turistični podjetji Jet2 in Tui sta že napovedali obsežne odpovedi letov. V EasyJetu, British Airways in Ryanairu so napovedali, da bodo še naprej leteli v Španijo, čeprav bo ukrep pokvaril dopust številnim Britancem.