V Afganistan dodatnih 800 britanskih vojakov

Velika Britanija namerava na jug Afganistana, kjer pričakujejo ofenzivo talibov, napotiti dodatnih 800 vojakov.

Objavljeno
01. februar 2007 19.03
Britanski pripadnik sil ISAF
London - Velika Britanija bo na jug Afganistana, kjer spomladi pričakujejo okrepljena ofenzivo talibanskih upornikov, napotila dodatnih 800 vojakov, je danes sporočil britanski obrambni minister Des Browne. S tem se bo skupno število britanskih vojakov na tem območju do konca poletja povečalo na 5800.

Kljub dodatnim 800 vojakom pa bo skupno število britanskih vojakov, ki delujejo v okviru sil pod poveljstvom zveze NATO (ISAF) v Afganistanu, naraslo le za 300 vojakov, saj bodo Britanci, potem ko bodo konec tedna predali poveljstvo sil ISAF Američanom, iz Kabula umaknili 500 vojakov.

Dodatne enote bodo napotili v provinco Helmand, kjer je nameščena večina britanskih vojakov in kjer so v preteklih mesecih bili priča najhujšim napadom talibanskih upornikov. Na tem območju je umrla tudi večina od 46 v Afganistanu ubitih britanskih vojakov.

Britanska vlada bo večino potreb po novih vojakih v Afganistanu zagotovila z vpoklicem rezervistov. Izdala bo približno 600 pozivov, s katerimi bo zapolnila okoli 420 mest.

Povečanje števila vojakov je Velika Britanija naznanila po očitkih znotraj zveze NATO, da se nekatere države izogibajo napotitvi vojakov na nevarna območja. Nekdanji generalni sekretar zveze NATO Lord Peter Carrington je tako prejšnji mesec obtožil Francijo in Nemčijo, da ne nosita svojega dela bremena.