V Afganistanu strmoglavil koalicijski helikopter

Na jugovzhodu Afganistana je strmoglavil vojaški helikopter koalicijskih sil. V strmoglavljenju transportnega helikopterja Chinook je umrlo osem ameriških vojakov, še 14 pa je bilo ranjenih.

Objavljeno
18. februar 2007 14.46
Kabul - V strmoglavljenju koalicijskega helikopterja na jugovzhodu Afganistana je umrlo osem ameriških vojakov, še 14 pa je bilo ranjenih. Transportni helikopter Chinook je strmoglavil danes zgodaj zjutraj po lokalnem času v provinci Zabul, približno 250 kilometrov jugozahodno od Kabula, potem ko je pilot javil, da ima težave z motorjem, so sporočile koalicijske sile.

Koalicijske sile so prepričane, da helikopter ni strmoglavil zaradi nasprotnikovega ognja, neki predstavnik talibanov pa je sporočil, da so helikopter z raketo sestrelili radikalni islamski uporniki.

Na območju goratega jugovzhoda Afganistana, kjer potekajo spopadi med koalicijskimi silami pod vodstvom ZDA in talibani, je v preteklem obdobju strmoglavilo že več helikopterjev. Nazadnje je decembra lani v bližini Kandaharja strmoglavil civilni helikopter. V nesreči je umrlo vsem osem ljudi na krovu.

Pomotoma ubili civilista

Sile ISAF so sicer danes sporočile, da so na jugu države pomotoma ubile nekega civilista, saj so ocenili, da bo izpeljal samomorilski napad. Moškega so ustrelili, ko se je približeval vojaškemu konvoju, ki se je ustavil v bližini vojaškega letališča v Kandaharju. Eden izmed vojakov v konvoju je izstrelil opozorilni strel, a ker se moški ni ustavil, so nanj streljali. Umrl je v vojaški bolnišnici.