V Afganistanu začetek predvolilne kampanje

V Afganistanu se je uradno začela predvolilna kampanja za drugi krog predsedniških volitev, v katerem se bosta pomerila dosedanji afganistanski predsednik Hamid Karzaj in nekdanji zunanji minister Abudulah Abdulah. Talibi so že pozvali h bojkotu volitev.

Objavljeno
24. oktober 2009 12.36
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Kabul - V Afganistanu se je danes uradno začela predvolilna kampanja za drugi krog predsedniških volitev, ki bodo 7. novembra. Hkrati so talibi danes že pozvali k bojkotu volitev. V drugem krogu se bosta pomerila dosedanji afganistanski predsednik Hamid Karzaj in nekdanji zunanji minister Abudulah Abdulah. Slednji je v petek za ameriško televizijsko mrežo CNN zavrnil, da bi se pridružil Karzajevi vladi, če ga bo ta premagal v drugem krogu.

"Mislim, da sem Karzajevo vlado zapustil pred tremi leti in pol. Od takrat nisem bil v skušnjavi, da bi bil del vlade, del poslabšanja razmer. Tako da nimam nobenega interesa, da bi bil tega scenarija. Hkrati pa bom, v interesu moje države, če bo Karzaj zmagal na transparenten in kredibilen način, prva oseba, ki mu bo čestitala k zmagi," je med drugim dejal Abdulah.

Prvi krog volitev, ki je bil 20. avgusta letos, so zaznamovale številne poneverbe, ki naj bi šle v korist Karzaja. Misija Združenih narodov v Afganistanu (Unama) je že napovedala, da bodo po množičnih poneverbah v prvem krogu za drugi krog zamenjali okoli 200, kar je več kot polovica, okrajnih vodij volilnih komisij.

Negotovo je tudi, koliko afganistanskih volilnih upravičencev se bo drugega kroga volitev sploh udeležilo. Že v prvem krogu volitev je bila volilna udeležba nizka. Talibi so danes že pozvali k bojkotu volitev in zagrozili z nasiljem vsakomur, kdor se bo volitev udeležil.

"Seznanjamo vse ljudi, da ne bi smel nihče sodelovati v tem ameriškem procesu in bi ga morali bojkotirati. Mudžahidi so v polni pripravljenosti, da porazijo ta proces. Vsakdo, kdor bo sodeloval, bo sam odgovoren za morebitne izgube,"
so talibi med drugim zapisali v sporočilu za javnost.