V Albaniji pretepli vidnega novinarja

Albanska policija je danes sporočila, da je bil v ponedeljek zvečer v nekem baru v središču Tirane hudo pretepen vidni novinar in urednik neodvisnega časnika Tema, Mero Baze

Objavljeno
03. november 2009 21.20
Mo. B/STA
Mo. B/STA
Tirana  - Albanska policija je danes sporočila, da je bil v ponedeljek zvečer v nekem baru v središču Tirane hudo pretepen vidni novinar in urednik neodvisnega časnika Tema, Mero Baze. Incident je danes že obsodil albanski premier Sali Berisha, odzvala pa se je tudi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Kolega pretepenega novinarja, ki je bil priča incidentu, je povedal, da je Baze zaradi hudih udarcev - napadalci naj bi ga silovito pretepali več kot pet minut - izgubil zavest in so ga morali prepeljati v bolnišnico.

V zvezi z incidentom je policija že priprla telesna stražarja znanega albanskega poslovneža Rezarta Tacija, katerega je časnik Tema v minulih mesecih večkrat obtožil, da se je po lanskem nakupu 85-odstotnega deleža v nekdanjem državnem naftnem koncernu ARMO izognil plačilu davka. Baze je že tudi sporočil, da je vložil ovadbo proti Taciju.

Baze je bil, potem ko je včasih veljal za premierovega zaveznika, v zadnjem času vse bolj kritičen do konservativnega premiera. Januarja letos je vlada časnik prisilno izselila iz njegovih prostorov, ki se jih je odločila spremeniti v urad za izdajanje potnih listov. Albanski novinarji se pogosto pritožujejo zaradi pritiskov in nadlegovanja s strani oblasti.

Berisha je napad sicer danes obsodil in ga označil kot "sramoten, grob in nesprejemljiv napad na svobodno družbo". Ameriško veleposlaništvo v Tirani je sporočilo, da je ob napadu zgroženo in dodalo, da "mečejo fizični napadi na novinarje in druge oblike ustrahovanja medijev senco na medijsko svobodo" v državi.

Tudi Ovse je preko svojega veleposlanika v Albaniji Roberta Boscha napad obsodil in albanske oblasti pozval, naj nemudoma poiščejo odgovorne za napad in jih pripeljejo pred roko pravice. Združenje albanskih novinarjev je vlado pozvalo, naj policiji pomaga pri preiskavi, ter ocenilo, da je napad znova dokazal, da albanski novinarji delajo pod grožnjo nasilja in kriminala.

Z Merom Bazejem smo v Sobotni prilogi meseca aprila opravili intervju - Celo v ZDA nepriljubljeni Bush je bil v Albaniji zelo priljubljen.