V ameriškem kongresu o napadu na konzulat v Bengaziju

State Department je še pred zaslišanjem zavrnil kritike o varnostnih spodrsljajih med napadom na konzulat v Bengaziju.

Objavljeno
10. oktober 2012 11.15
Posodobljeno
10. oktober 2012 11.46
US-Libya
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Washington − V ameriškem kongresu se danes začenja javno zaslišanje o septembrskem napadu na diplomatsko predstavništvo v libijskem Bengaziju, ki se je končal s smrtjo ameriškega veleposlanika Chrisa Stevensa in še treh Američanov.

State Department je sicer še pred zaslišanjem zavrnil kritike o varnostnih spodrsljajih, direktor Nacionalne obveščevalne službe James Clapper pa je na varnostni konferenci v Orlandu na Floridi zaradi kritik izrazil ogorčenje. Kot je dejal, namreč pred incidentom niso dobili nobenega opozorila, da bi do njega lahko prišlo.

Po besedah neidentificiranih uslužbencev State Departmenta so bile ulice v Bengaiju namreč še nekaj ur pred napadom povsem mirne, pozneje pa je razjarjena množica vdrla na konzulat, ga zažgala in se podala na lov za njegovim osebjem.

Na administracijo ameriškega predsednika Baracka Obame so se sicer vsule številne kritike, tudi zato ker je nemudoma po incidentu objavila različne interpretacije dogodka − sprva so namreč sporočili, da je šlo za spontan napad, ki ga je spodbudilo ogorčenje zaradi zloglasnega filma Nedolžnost muslimanov, pozneje pa so se pojavile navedbe, da je bil napad načrtovan.