V ameriškem napadu v Somaliji ubit pripadnik Al Kaide

Somalijske oblasti so sporočile, da naj bi bil v letalskem napadu na oporišča Al Kaide ubit terorist osumljen vpletenosti napada na ameriška veleposlaništva v Keniji in Tanzaniji.

Objavljeno
10. januar 2007 18.23
Mogadiš - Ameriške zračne sile naj bi danes ponovno napadle neko vas na jugu Somalije ob meji s Kenijo kjer na bi se podatkih zadrževali pripadniki teroristične mreže Al Kaida. Ameriške oblasti so medtem zanikale poročanje somalijske vlade, da so pondeljkovim zračnim napadom sledili novi.

Kot pa so danes sporočili iz kabineta somalijskega predsednika je bil v včerajšnjem ameriškem bombardiranju na jugu Somalije ubit tudi terorist Fazul Abdulah Mohamed, ki je osumljen vpletenosti v teroristična napada na ameriški veleposlaništvi leta 1998 v Keniji in Tanzaniji. Prebivalci juga Somalije medtem poročajo o novem ameriškem bombardiranju, ki ga je somalijska vlada zanikala.

Kot je pojasnil Hasan, je prejel poročilo ameriške strani, ki govori o ciljih in škodi ob napadu. Ni pa po Hasanovih besedah znano, ali sta bila v napadu ubita tudi strokovnjak za eksploziv Abu Talha al Sudani in Saleh Ali Saleh Nabhan, prav tako osumljena vpletenosti v napada na ameriška veleposlaništva, ki sta zahtevala 224 smrtnih žrtev in več tisoč ranjenih.

Smrt Fazula Abdulaha Mohameda je velik uspeh za ZDA v iskanju odgovornih za napade na njeni veleposlaništvi v Keniji in Tanzaniji. Ameriško obrambno ministrstvo je v torek sicer potrdilo ponedeljkov zračni napad ameriške vojske na jugu Somalije, podrobnejših podatkov o napadu ni dal, prav tako pa ni povedal, ali je bil v napadu ubit kateri od vodilnih mož Al Kaide.

Ameriške letalske sile so v ponedeljek bombardirale cilje na jugu Somalije ob meji s Kenijo, pri čemer je bilo po navedbah somalijske vlade ubitih najmanj 30 ljudi. Po podatkih ameriške vojske naj bi se tam nahajali pripadniki teroristične mreže Al Kaida. V torek je v bližino te afriške države vplula tudi ameriška letalonosilka Dwight Eisenhower, ameriška bojna letala z letalonosilke pa so že opravila izvidniške polete. Tudi v torek so ameriška letala obstreljevala položaje. To so bili sicer prvi znani ameriški letalski napadi, odkar so se leta 1994 ameriške enote umaknile iz Somalije.

Somalijski premier islamiste poziva k prenehaju bojev


Somalijski premier Ali Mohamed Gedi je medtem danes islamskim borcem odredil, naj se zberejo v oporiščih po državi. Gedi je tudi pozval mednarodno skupnost, naj podpre to pobudo, ki jo mnogi imajo za način, kako pospešiti uresničevanje skoraj nemogočega načrta razorožitve civilistov v Somaliji.

Kot je izjavil tiskovni predstavnik somalijske vlade, bi islamisti morali položiti orožje ter se zbrati v oporiščih po državi. "Premier je izdal odlok, ki poziva vse skrajneže, vključno z islamisti, ki bodo položili orožje, naj se zberejo v policijskih in vojaških oporiščih. Tisti, ki ne bodo usposobljeni za izvajanje varnostnih nalog, bodo imeli možnosti urjenja na drugih področjih," je dodal Dinari.