V ameriški vojski kmalu tudi homoseksualci

Obetajo se spremembe v ameriški vojski, saj je predsednik Barack Obama napovedal odpravo ovir, ki omejujejo vstop istospolno usmerjenih. Obama se je tako odzval na kritike, da je istospolno usmerjene postavil na stranski tir.

Objavljeno
11. oktober 2009 10.30
Da. O.
Da. O.
Washington – Po poskusu uvedbe zdravstvene reforme, se je ameriški predsednik Barack Obama odločil za novo "neprijeteno" odločitev. Napovedal je namreč odpravo prepovedi, ki omejeje vstop istospolno usmerjenih v vojaške strukture ZDA. Obama je namreč napovedal odpravo dosedanje prakse, ki temelji na načelu "ne sprašuj, ne povej". Na ta način so lahko v vojsko vstopili tudi istospolno usmerjeni, ki pa niso smeli javno razkriti svoje spolne orientacije.

 

Kot poroča BBC, je Obama spremembe napovedal v svojem govoru pred več tisoč homoseksualci, ki so se zbrali na dobrodelni večerji v ameriški prestolnici. Po besedah Obame si ZDA ne morejo privoščiti, da v vojsko ne bi sprejeli »patriotov, ki so že usposobljeni za boj«. »Morali bi pozdraviti njihovo pripravljenost za boj ter občudovati njihov pogum . Kljub napredku, ki smo ga že dosegli, je potrebno opraviti še kar nekaj zakonskih sprememb «, je še dejal Obama.

 

Ameriški predsednik se sicer sooča z kritikami istospolno usmerjenih, saj po njihovem mnenju ni dovolj odločno branil pravico do istospolnih porok, kot je to napovedal v svojih predvolilnih obljubah. Obama je zbrane še naprosil, da »zaupajo njegovi administraciji«.