V antični Olimpiji prižgali olimpijski ogenj

Ogenj bo po dolgem popotovanju 7. februarja prihodnjega leta prispel in osvetlil olimpijski Soči.

Objavljeno
29. september 2013 19.12
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA
Atene - V antični Olimpiji so na današnji posebni slovesnosti prižgali olimpijski ogenj in ga ponesli proti končnemu cilju - ruskemu črnomorskemu letovišču Sočiju, kjer se bodo športniki z vsega sveta februarja zbrali na zimskih olimpijskih igrah.

Prižiganje olimpijskega ognja v antičnem templju, posvečenem boginji Heri v Olimpiji, je potekalo po natančno določenem postopku. Ogenj je prižgala visoko olimpijska svečenica, uprizorila jo je grška igralka Ino Menegaki, le s pomočjo moči sončnih žarkov in velikega konkavnega ogledala. Sonce je ogenj vnelo le po nekaj sekundah, kar v simboliki slovesnosti pomeni, da imajo olimpijske igre blagoslov tako bogov kot narave.

Po prižiganju ognja je olimpijsko plamenico prevzel 18-letni grški alpski smučar Ioannis Antoniou, ki je baklo nato predal prvemu ruskemu zvezdniku, vrhunskemu hokejskemu igralcu in ambasadorju zimskih olimpijskih iger v Sočiju Aleksandru Ovečkinu.

»To je najlepši trenutek v mojem življenju,« je prek družabnega omrežja Twitter sporočil Ovečkin, potem ko je bil med prvimi, ki jih je doletela ta življenjska čast, da so nosili olimpijsko plamenico.

Olimpijsko plamenico bo na poti nosilo 14.000 oseb

Olimpijski ogenj bo po dolgem popotovanju, prvih 2000 kilometrov bo plamenica opravila po deželi zibelki olimpizma Grčiji, 7. februarja prihodnjega leta prispel in osvetlil olimpijski Soči. Olimpijsko plamenico bo na poti nosilo 14.000 oseb, opravila bo 65.000 kilometrov dolgo pot in med drugim obiskala tudi vesolje, dotaknila pa se bo skoraj zemeljskega dna, ko se bo potopila v Bajkalsko jezero, se povzpela na Severni tečaj ter na vrh Elbrusa, najvišje gore v Evropi.

Med današnjo slovesnostjo ob prižiganju ognja pa so morali posredovati tudi pripadniki medicinskega osebja. Štirje udeleženci slovesnosti so omedleli zaradi sončarice, tri so nato zadržali na opazovanju.