V Asamu ubili 65 ljudi

V indijski zvezni državi Asam, ki leži ob indijski meji z Bangladešem in Mjanmarom, se je število žrtev terorističnih napadov v zadnjih dveh dneh povzpelo na 56.

Objavljeno
07. januar 2007 16.44
New Delhi - V indijski zvezni državi Asam, ki leži ob indijski meji z Bangladešem in Mjanmarom, se je število žrtev terorističnih napadov v zadnjih dveh dneh povzpelo na 56. Oblasti so zato uvedle policijsko uro in začele s protiterorističnimi operacijami. Asam je danes obiskal tudi namestnik notranjega ministra Sriprakash Jaiswal.

Žrtve povečini sezonski delavci

Policija meni, da za napadi, ki so se začeli v petek, stoji Združena osvobodilna fronta Asama (ULFA), ki se od leta 1979 bori za neodvisnost te zvezne države. Od petka se je zgodilo deset napadov, žrtve pa so bili v glavnem sezonski delavci iz revne zvezne države Bihar na vzhodu Indije.

Po navedbah policije so separatisti v pokrajinah Tinsukia, Dibrugarh in Dhemaji ubili 49 ljudi. V Tinsukii so domnevno pripadniki ULFA streljali na skupino spečih delavcev. Druga skupina separatistov je v pokrajini Karbi Anglong ubila pet policistov in dva vladna uradnika. Za las so se katastrofi izognili potniki vlaka iz New Delhija: pri mestu Diphu, okoli 270 kilometrov vzhodno od glavnega mesta Asama Guwahatija, je namreč na tirih razneslo eksplozivno telo kmalu zatem, ko je vlak odpeljal mimo.

Oblasti so uvedle policijsko uro

Danes so se varnostne sile razkropile po zvezni državi, da bi poiskale separatiste. Oblasti so uvedle policijsko uro, pri čemer imajo varnostne sile ukaz vsakega, ki se pojavi zunaj, na mestu ustreliti.

Državo je danes obiskal namestnik notranjega ministra Sriprakash Jaiswal. Nagovoril je med 300 in 400 delavcev v eni najbolj prizadetih vasi. "Zagotavljam vam, da se to ne bo več zgodilo," je dejal in dodal, da tako zvezna vlada kot vlada Asama obsojata uboj nedolžnih ljudi. Jaiswai naj bi se danes v Guwahatiju sestal s predsednikom vlade zvezne države Asam Tarunom Gogoiem.