V Aškabadu množično slovo od Turkmenbašija

V turkmenistanski prestolnici Aškabad se je danes na tisoče žalujočih, med katerimi so bili tudi visoki gostje iz tujine, poslovilo od v noči na četrtek umrlega turkmenistanskega predsednika Saparmurata Nijazova

Objavljeno
24. december 2006 17.00
Množično slovo od Turkmenbašija
Aškabad - V največji mošeji v Srednji Aziji, imenovani Duh Turkmenbašija, v vasi Kipšak so danes pokopali Saparmurata Nijazova, dolgoletnega predsednika Turkmenistana, bolj znanega po imenu Turkmenbaši ali oče vseh Turkmenistancev, ki mu je v noči na četrtek v 67. letu starosti odpovedalo srce. V državno zastavo ovito krsto so položili v družinsko grobnico, mavzolej iz belega kamna z zlato kupolo, kjer že ležijo Turkmenbašijeva starša in brata.

Državni pogreb v Turkmenbašijevi rojstni vasi, dobrih deset kilometrov iz prestolnice Aškabad, je potekal v skladu z muslimanskimi običaji, pomešanimi s sovjetskim vojaškim slogom, zaznamovali pa so ga tudi množična udeležba in strogi varnostni ukrepi.

Pred predsedniško palačo v prestolnici se je danes zjutraj vila kilometrska vrsta vseh, ki so se želeli od Turkmenbašija še zadnjič posloviti. Mimo predsednikovega trupla v odprti krsti so se sprehodili tudi številni visoki predstavniki iz tujine, med drugim ruski premier Mihail Fradkov, vodja ruskega naftnega giganta Gazprom Aleksej Miller, turški in ukrajinski premier, Tayyip Erdogan in Viktor Janukovič, ter pomočnik ameriške državne sekretarke Richard Boucher.

Predsedniško palačo so odprli ob 8. uri po krajevnem oziroma 4. uri zjutraj po srednjeevropskem času, štiri ure kasneje pa so jo zaprli in Nijazovo truplo odpeljali proti kakih 15 kilometrov oddaljenemu Kipšaku, ki se lahko pohvali z največjo mošejo v Srednji Aziji. Pogreba naj bi se udeležilo okoli 40 tujih delegacij, med drugim iz sosednjega Irana, v kateri naj bi bil tudi iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

Turkmenbaši je državi s trdo roko vladal več kot 20 let, dokler mu ni v noči na četrtek v 67. letu starosti odpovedalo srce. Okoli sebe in svoje družine je izoblikoval obširen sistem kulta osebnosti - med drugim je po sebi in svojih sorodnikih poimenoval številne ulice in mesta ter dneve in mesece, otroci v šolah pa so mu vsako jutro prisegali zvestobo.

Ljudski svet, najvišje politično telo v državi, je za začasnega predsednika imenoval namestnika premiera Gurbangulija Berdimuhamedova, o določitvi novega predsednika pa bo razpravljal v torek. Berdimuhamedov sicer zatrjuje, da bo zagotovil stabilnost v državi, toda ker Turkmenbaši ni zapustil niti naslednika niti jasnega sistema za izbiranje le-tega, se je boj za njegovo nasledstvo že razvnel.