V Atenah pogasili večino požarov

Požari, ki so v zadnjem tednu pustošili v okolici Aten, so po večini pogašeni oz. omejeni na manjša območja, so sporočile grške oblasti. Požari, ki so bili najhujši po letu 2007, so uničili 21.000 hektarov gozda.

Objavljeno
26. avgust 2009 16.53
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Atene - Potem ko je grškim gasilcem v ponedeljek po več dneh vendarle uspelo obvladati gozdne požare, ki so s severovzhoda grozili grški prestolnici Atene, so tamkajšnje oblasti danes sporočile, da so vse požare na širšem območju Aten pogasili ali omejili na manjša območja.

Oblasti so sporočile, da so do danes omejili vse požare, več sto gasilcev pa bo ostalo na območju, da bi preprečili ponoven izbruh požarov.

Ognjeni zublji so uničili 21.000 hektarov borovega gozda, nasadov oljk, grmičevja in kmetijskih površin. Uničili so tudi med 50 in 60 domov, 150 pa je resno poškodovanih, so še sporočili predstavniki lokalnih oblasti.

Vodja glavne grške opozicijske socialistične stranke George Papandreu je grško vlado sicer obtožil, da se je neprimerno spopadla z gašenjem požarov. "Ta požar ni bil neizogiben, lahko bi se ga izognili, če bi se leta 2007 naučili lekcije," je dejal vodja opozicijskih socialistov Papandreu.

Tokratni požari so bili najhujši po letu 2007, ko so gozdni požari v Grčiji zahtevali življenje 76 ljudi.