V Avstriji razdelili ministrstva

Avstrijski socialdemokrati (SPÖ) in ljudska stranka (ÖVP) so dosegli dogovor o oblikovanju nove avstrijske vlade, kjer so si razdelili vladne resorje.

Objavljeno
08. januar 2007 16.10
Se bosta Schüssel in Gusenbauer znašla v veliki koaliciji?
Dunaj - Avstrijski socialdemokrati (SPÖ) in ljudska stranka (ÖVP) so dosegli dogovor o oblikovanju nove avstrijske vlade, je potrdil vodja SPÖ Alfred Gusenbauer. Stranki sta dogovor o oblikovanju velike koalicije dosegle danes, v skupno 11. krogu pogajanj.

"Sklenili smo pogajanja o oblikovanju nove avstrijske vlade. Dogovorili smo se za zelo obsežen program dela," je nato na skupni novinarski konferenci s Schüsslom dejal Gusenbauer. Skupne cilje sta stranki zapisali v 180 strani dolgem dokumentu, glavni cilji nove vlade pa bodo gospodarska rast, zaposlovanje in izobraževanje, je dejal.

Razdelitev vladnih resorjev prinesla presenečanja

Zadnje odprto vprašanje je bila razdelitev vladnih resorjev, pri tem pa je prišlo do nekaterih presenečenj. Največje presenečenje v dogovoru je tako dogovor, da finančno ministrstvo pripade OeVP, tako kot tudi notranje ministrstvo. V zameno je SPÖ dobila obrambno ministrstvo, in s tem tudi glavno besedo pri spornih bojnih letalih eurofighter, za katere je pogodbo o nakupu sklenila ÖVP. Nova avstrijska vlada naj bi pred predsednikom države zaprisegla v četrtek, 16. januarja pa naj bi svoj program predstavila v parlamentu.

Vladni program bo po novem izvajala vlada, ki bo imela 20 članov in ne 19 kot doslej. "19 ne moremo razdeliti, zato smo se dogovorili za 20-člansko vlado," je pojasnil Gusenbauer. SPÖ bo imela poleg položaja kanclerja in obrambnega ministra še ministre za socialo, infrastrukturo, šolstvo, ženske in pravosodje. ÖVP so pripadla ministrstva za notranjo politiko, finance, znanost, zdravstvo, kmetijstvo in okolje, gospodarstvo in za zunanje zadeve. Vsaka stranka je poleg tega dobila še po tri državne sekretarje, ki prav tako sestavljajo vlado. Imena vodij posameznih resorjev sicer še niso znana.

Zaprisega nove vlade še ta teden

Tokratna pogajanja o veliki koaliciji so presegla dolgotrajna koalicijska pogajanja po parlamentarnih volitvah leta 2002, ko je črno-modra koalicijska vlada zaprisegla 96 dni po volitvah. V obeh primerih so pogajanja krepko presegla povprečno avstrijsko obdobje od volitev do zaprisega, ki znaša 57 dni. Če bo nova avstrijska vlada rdeče-črne koalicije tokrat zaprisegla v četrtek, bo to 102 dni po volitvah.

Meja 100 dni je bila v Avstriji po drugi svetovni vojni presežena zgolj dvakrat; nazadnje leta 1999/2000, ko se je s koalicijo med ÖVP in FPÖ končalo obdobje velike koalicije pod vodstvom SPÖ. Leta 1962/1963 pa je trajalo kar 129 dni, da je Avstrija dobila črno-rdečo koalicijo pod vodstvom ÖVP.

SPÖ je po volitvah 1. oktobra lani pripadlo 68 poslanskih sedežev, le dva več od ÖVP, 11. oktobra je avstrijski predsednik Heinz Fischer mandat za sestavo vlade podelil predsedniku SPÖ Alfredu Gusenbauerju. "Krivca" za dolgotrajna pogajanja sta po mnenju opazovalcev predvsem dva; nepričakovani rezultat volitev, ko je SPÖ za las premagala ÖVP, in dejstvo, da se je ÖVP kar nekaj časa izmikala pogajanjem. Dejstvo je tudi, da SPÖ nikoli ni začela uradnih pogajanj z drugimi strankami.