V Avstrijo začasno spet s potnimi listi

Od 4. do 9. junija bo Avstrija ponovno uvedla nadzor nad svojimi mejami - tudi nad mejo s Slovenijo.

Objavljeno
02. junij 2011 20.58
Barbara Kramžar, Dunaj
Barbara Kramžar, Dunaj
Dunaj – V sredo in četrtek bo namreč v Hofburgu potekal Svetovni gospodarski forum (WEF) in tako kot na glavni prireditvi v švicarskem Davosu se tudi na Dunaju bojijo neredov, zato bodo nadzorovali vstope v državo. Opozarjajo, da bodo ti v tem času dovoljeni le tam, kjer so v preteklosti že bili mejni prehodi, in z veljavnimi dokumenti, predvidenimi za prestop meje.

Švicarski Davos
januarja med zasedanjem Svetovnega gospodarskega foruma že tradicionalno odrežejo od sveta, da bi svetovnim političnim voditeljem, akademikom, ekonomistom, poslovnežem in predstavnikom civilne družbe omogočili čim bolj nemotene razprave, ustanovitelj foruma Klaus Schwab in njegovi pa podobna srečanja organizirajo tudi drugod. Po razpravi o Južni Ameriki v Riu de Janeiru ter afriški v Capetownu bodo prihodnji teden na Dunaju govorili o Evropi in srednji Aziji.

Ob navzočnosti številnih uglednih imen evropske in svetovne politike, raziskovanja ter poslovnega sveta bodo razprave zagotovo vroče, saj organizatorji verjamejo, da tako razvita gospodarstva Evrope kot hitro razvijajoča se srednje Azije za razvoj v globalnem gospodarstvu potrebujejo številne reforme.

Najbolj vroče glave želijo ustaviti že na mejah

Če bo po volji nasprotnikov takšnih srečanj, pa bo vroče tudi na dunajskih ulicah. Celo v bližini veliko težje dostopnega Davosa se je protestnikom letos posrečilo sprožiti nekaj manjših eksplozij, v 1,7-milijonski prestolnici Avstrije pa bo še več možnosti za kraval. Avstrijci zato upajo, da bodo najbolj vroče glave ustavili že na mejah. Te bodo zato začeli nadzorovati že v soboto.

Mirne demonstracije so nasprotniki foruma sicer prijavili že za ponedeljek, na njih pa pričakujejo okrog tisoč ljudi. Te bo v okolici Hofburga, ki bo zaprt za javnost, pričakalo 4500 policistov, specialcev in drugih varnostnih sil. V mogočni vojašnici Rossauer v bližini Ringa v devetem okraju, ki jo je dal cesar po revoluciji leta 1848 zgraditi za zaščito mestnega središča pred proletariatom, pa so že pripravili prostore za ohladitev morebitnih razgrajačev. Na spletnih blogih je že mogoče brati napovedi boja proti »svetovnemu kapitalističnemu sistemu«.