V avstrijski parlament dve novi stranki

Vodilni stranki bosta imeli dovolj glasov za samostojno sestavo koalicije.

Objavljeno
29. september 2013 19.18
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj

V Avstriji so se ob 17.00 zaprla volišča današnjih parlamentarnih volitev.

Po 97 odstotka preštetih glasov izidi volitev kažejo, da je socialdemokratska stranka (SPÖ) zmagala s 26,6-odstotno podporo in bo imela v 183-članskem parlamentu 52 sedežev.

Na drugem mestu je ljudska stranka (ÖVP) s 24 odstotki glasov in 47 poslanskimi mandati.

Stranka svobodnjakov FPÖ je zabeležila 20,7 odstotka podpore, s čimer si je priborila 40 poslanskih mandatov. Zeleni so končali na četrtem mestu z 12,1 odstotki glasov oziroma 23 poslanskimi mandati.

Dve novinki

V parlamentu bosta dve novinki.

Prva je stranka Team Stronach, ki je osvojila 5,8 odstotka glasov oziroma 11 poslanskih mandatov, druga pa liberalna stranka Neos, ki je s 5,2-odstotno podporo prišla do 10 poslanskih sedežev.

Prvi odzivi

V prvih odzivih so predstavniki socialdemokratov in ljudske stranke zadržani, saj sta stranki izgubili glede na prejšnje volitve.

Kljub temu so zadovoljni in napovedujejo nadaljevanje dela v rdeče-črni koaliciji obeh strank.

Ljudska stranka:» Izgube niso tako velike kot pri socialdemokratih. Sedanja vlada ni delovala optimalno.«

Socialdemokrati: »Cilj je dosežen. Iskali bomo koalicijo z ljudsko stranko.«

Svobodnjaki: »To je modri čudež (modra je njihova barva, op.p), sedaj so vse tri stranke skoraj izenačene. Kljub temu je žogica sedaj pri socialdemokratih.«

Team Stronach: »Vrata so odprta, sedaj bomo lahko naše vrednote prenesli v parlament«.

Neos: »Avstrija bo odslej pogumnejša.«

Po prvih odzivih sodeč so z rezultatom daleč najbolj zadovoljni v svobodnjaški stranki, saj so za približno štiri odstotke izboljšali rezultat izpred petih let. V deželi Štajerski so dobili celo največ glasov. V odzivu so bili nekateri Avstrijci na Dunaju nad uspehom svobodnjakov razočarani.

Za večino je potrebnih 92 mest

Danes je lahko svoj glas v oddalo 6,4 milijona avstrijskih volilnih upravičencev – to so vsi državljani, starejši od 16 let.

Izbirali so med devetimi strankarskimi listami v vsej državi (še pet strank je nastopalo v posameznih zveznih deželah), oddali pa so lahko tudi tri preferenčne glasove za kandidate v 183-članskem parlamentu.