V Bagdadu je strmoglavil ameriški helikopter

V bližini glavnega iraškega mesta je strmoglavil ameriški transportni helikopter CH-46. V nesreči je umrlo sedem ljudi. Iraške sile so poostrile nadzor na nemirnih območjih ob reki Tigris.

Objavljeno
07. februar 2007 20.03
Major Caldwell razlaga novinarjem varnosti načrt za Bagdad
Bagdad - V oddaljenosti 30 kilometrov severovzhodno od Bagdada je strmoglavil ameriški transportni helikopter CH-46 Sea knight, ki lahko prenese 25 vojakov. V nesreči je umrlo 7 ljudi, kolikor jih je bilo sicer v helikopterju. Helikopter je strmoglavil zaradi tehničnih težav in ne zaradi sovražnega ognja, trdijo ameriški vojaški viri.

Priče so trdile, da so videle, kako je helikopter začel padati proti zemlji, od koder je potekalo streljanje. “Helikopter je letel nad nami. nato smo zaslišali izstrelitev rakete. Helikopter se je kar naenkrat spremenil v ognjeno žogo. Dvakrat se je zavrtel v krogu in nato strmoglavil”, je dejal kmetovalec Mohammed al-Janabi , priča zrušitve. To je že peta helikoperska nesreča v zadnjih treh dneh.

Za sestrelitev helikopterja odgovorna Alkaidina mreža v Iraku ?

Tiskovna hiša associated Press trdi, da je odgovornost za napad na helikopter CH-46 prevzela z alkaidino mrežo v iraku povezana sunitska skupina Islamska država v Iraku. Na svoji spletni strani je objavila sporočilo, da je je sestrelia ameriški helikopter.

Ameriški načrt za izboljšanje varnostnih razmer v Bagdadu

V Bagdadu so začeli izvajati obsežen načrt za izboljšanje tamkajšnjih varnostnih razmer, ki so ga v ponedeljek napovedale iraške in ameriške sile, je danes sporočila ameriška vojska. Po besedah predstavnika ameriške vojske, generala Williama Caldwela, so za operacijo odgovorne iraške sile, ki v prestolnici trenutno nameščajo dodatne vojake. Caldwel je dodal, da morajo sicer še dodelati nekatere ekonomske vidike načrta.

Bagdad bo nadzorovalo 85.000 ameriških in iraških vojakov

V skladu z načrtom, s katerim bodo iraške sile poskušale zajeziti nasilje, ki je v zadnjem obdobju preplavilo iraško prestolnico, naj bi v Bagdadu namestili do 85.000 ameriških in iraških vojakov.

Ameriški general Kenneth Hunzeker je še pojasnil, da bodo v novi operaciji 54 policijskih postaj skupaj uporabljali policisti in vojaške enote, ki jim bodo pomagali ameriški vojaki. Slednji so bili prej nameščeni v večjih in dobro zastraženih oporiščih, sedaj pa bodo 24 ur dnevno prisotni na ulicah Bagdada.

Iraške sile poostrile nadzor na nemirnem vzhodnem bregu Tigrisa
Iraške sile so sicer že v začetku tedna poostrile nadzor na nemirnih območjih na vzhodnem bregu reke Tigris, na cesti proti šiitski četrti Sadr City pa so namestili dodatne vojaške sile, pripadnike narodne garde in oklepna vozila.

Poleg tega so v četrtih Karada, Rusafa, Mustansirija, Adamija in Sadra vzpostavili nove kontrolne točke, na katerih izvajajo poostren nadzor nad mimoidočimi. Poleg tega so za promet zaprli tudi nekaj od 13 mostov čez reko Tigris.