V Bagdadu ugrabili 20 trgovcev

V Bagdadu so ugrabili 20 trgovcev, medtem se ameriškemu predsedniku Bushu po obisku Pentagona ne mudi iz Iraka. Odhod ameriške vojske iz Iraka je za Busha nesprejemljiv.

Objavljeno
14. december 2006 12.56
Bagdad/Washington - Skupina oboroženih in uniformiranih moških je danes na prometni ulici v središču iraške prestolnice sredi belega dne ugrabila 20 trgovcev. Skupina oboroženih moških, oblečenih v vojaške uniforme, je danes na prometni ulici v središču iraške prestolnice sredi belega dne ugrabila okoli 20 trgovcev. Po navedbah prič so se napadalci pripeljali s petimi manjšimi športnimi vozili, ki so bila prebarvana v barve vladnih vozil. Potem ko so zajeli omenjene trgovce in so začeli bežati, so streljali v zrak, zaradi česar so se jim ostala vozila umikala, mimoidoči pa so bežali.

Bush noče iz Iraka

Ameriški predsednik George Bush je obiskal Pentagon in odločno izjavil, da ga ne bo nihče silil v hitenje pri sprejemanju težke odločitve o spremembah strategije do Iraka. Dejal je še, da je doslej slišal nekaj zanimivih predlogov, ki bi vodili v poraz. Slednje zavrača. Bush meni, da predloga kot sta “odhod iz Iraka pred končanim delom” ter odrekanje pomoči iraški vladi ne bi pomagala “pri sprejemanju potrebnih ukrepov”.

Bush je nastopil na novinarski konferenci skupaj z odhajajočim obrambnim ministrom Donaldom Rumsfeldom, podpredsednikom Dickom Cheneyjem, novim obrambnim ministrom Robertom Gatesom in načelnikom štaba združenih poveljstev generalom Petrom Paceom. Pred tem se je v Pentagonu uro in pol dol pogovarjal z vodilnimi generali in civilnimi uradniki Bush je novinarjem povedal, da je bila razprava plodna.

Nenadna sprememba Bakerjeve strategije ?

Bela hiša je sprva poročala, da se bo predsednik o spremembi strategije v Iraku odločil še pred božičnimi prazniki, sedaj pa si je premislil in bo to storil šele po novem letu. Ta odločitev je naletela na hude kritike v kongresu tudi pri republikancih. Senator Gordon Smith iz Oregona je dejal, da tako ne gre več naprej, saj so ameriški vojaki vsak dan na istih ulicah izpostavljeni napadom istih ljudi. Gordon je celo ugibal, če takšna politika Bele hiše ni morda celo kriminalna.

Bush je odločno zavrnil hitenje in dejal, da bo po novem letu stopil pred Američane in povedal, kako bodo šli naprej. Ameriškim vojakom v Iraku je poslal sporočilo, da je osredotočen na iskanje strategije, ki jim bo pomagala doseči cilje. Glede poročila tako imenovane Bakerjeve komisije, ki predlaga spremembe strategije, ni govoril. Obljubil je, da bo sodeloval z novo demokratsko večino v kongresu po novem letu.

Bakerjeva komisija je med drugim predlagala umik ameriške vojske do leta 2008. Bush naj bi od vojakov dobil drugačna mnenja. V torek sta mu vrhovni poveljnik ameriške vojske na Bližnjem vzhodu, general John Abizaid in poveljnik ameriških sil v Iraku, general George Casey povedala, da potrebujeta več oklepnikov in druge opreme za iraško vojsko. ZDA imajo trenutno v Iraku okoli 140.000 vojakov in 5000 vojaških inštruktorjev, vojska kakor tudi Bakerjeva komisija pa predlagata, da se poveča število inštruktorjev v iraških enotah.

Iskanje zmernih zaveznikov

Bush je bil ta teden že v State Departmentu, kjer je poslušal predloge za novo strategijo. Govoril je z iraškim predsednikom, Kurdom Džalalom Talabanijem podpredsednikom sunitom Tarikom al Hašemijem, predsednikom kurdskega območja na severu Iraka Masudom Barzanijem, v Beli hiši je pretekli teden sprejel britanskega premierja Tonyja Blaira ter vodjo največjega šiitskega bloka v iraškem parlamentu Abdula Aziza al Hakima.

Ameriški mediji sklepajo, da se je predsednik ZDA podal v iskanje nove koalicije zmernih iraških političnih sil s pomočjo katere bi lahko prišlo do pozitivnih sprememb. Iz Iraka prihajajo novice, da se tudi tam tiho oblikuje nov blok, ki bi spodnesel tla skrajnemu šiitskemu vodji Moktadi al Sadru.