V Bagdadu ugrabili iranskega diplomata

V Bagdadu so neznanci oblečeni uniforme vojaške vojske ugrabili visokega diplomatskega predstavnika. Iran je za incident obtožil iraške sile, ki so pod nadzorom ameriške vojske.

Objavljeno
06. februar 2007 12.35
Iraške varnostne sile
Bagdad/Teheran - V iraški prestolnici Bagdad so v nedeljo neznanci, oblečeni v iraške vojaške uniforme, ugrabili visokega diplomatskega predstavnika Irana. Iransko zunanje ministrstvo je ugrabitev danes potrdilo in zanjo obtožilo "sile iraškega obrambnega ministrstva, ki so pod nadzorom ameriške vojske".

Iz Teherana so tudi sporočili, da gre za Džalala Šarafija, drugega sekretarja na iranskem veleposlaništvu v Bagdadu, ki so ga v nedeljo ugrabili med vožnjo v središču Bagdada. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Mohamad Ali Hoseini je ob tem dodal, da so ameriške sile v Iraku odgovorne za njegovo varnost in življenje. Iran je ob tem še "ostro obsodil to agresivno dejanje, ki pomeni kršitev mednarodnega prava".

Tudi nek iraški vladni predstavnik je pred tem dejal, da so iranskega diplomata prijele posebne iraške vojaške enote, ki neposredno odgovarjajo ameriški vojski, kar pa je slednja že zanikala. Iraški vladni predstavnik je še dejal, da sta vozilo iranskega diplomata ustavila dva avtomobila, v katerih so bili iraški vojaki, ki so diplomata nato odpeljali.

Iraške sile so medtem danes nadaljevale s krepitvijo svoje navzočnosti v Bagdadu pred načrtovano obsežno operacijo proti upornikom. Nasilje v Iraku in Bagdadu se je kljub temu nadaljevalo in je danes zahtevalo najmanj pet življenj, našli pa so tudi štiri trupla. Med drugim je bil na jugu Bagdada v eksploziji ubit iraški policijski častnik, trije ljudje so bili ranjeni. Na zahodu Iraka pa je bil ubit ameriški marinec.