V Bangkoku odjeknila nova eksplozija

V tajski prestolnici Bangkok je nekaj pred polnočjo odjeknila nova eksplozija, ki je ranila šest turistov. Pred tem je eksplodiralo že šest bomb.

Objavljeno
31. december 2006 21.00
Eksplozije pretresle tajsko prestolnico; dve smrtni žrtvi
Bangkok - V tajski prestolnici Bangkok je nekaj pred polnočjo odjeknila nova eksplozija v kateri je bilo ranjenih vsaj šest turistov, med njimi dva srbska državljana, Angleža, Madžar in Američan. Pred tem je niz eksplozij že prisilil oblasti v Bangkoku, da so odpovedale nocojšnja slavja ob prehodu v novo leto 2007.

Šest eksplozij pred tem je po navedbah tajske policije zahtevalo najmanj dve smrtni žrtvi, ranjenih pa je bilo najmanj 26 ljudi. Odgovornosti za napade ni prevzel še nihče.

Tajska policija je pred nekaj dnevi posvarila, da bi lahko muslimanski skrajneži poskušali ogrožati slavje ob prihodu novega leta. Ti so doslej svoje napade omejili na jug države. Od januarja 2004 je tam zaradi spopadov, eksplozij bomb in umorov zaradi maščevanja umrlo okoli 1700 ljudi.

Oblasti v Bagkoku so takoj po nizu eksplozij odpovedale prireditve v prestolnici, vendar pa se po ulicah še vedno sprehaja kup turistov, ki za napade niso slišali. Agencija AFP pri tem navaja tudi besede dveh slovenskih turistov, Karmen Skender in Zorana Vehovarja, ki še vedno upata, da bosta v Bangkoku v novo leto vstopila z zabavo.

Tajska se po državnem udaru septembra letos počasi vrača na pot demokracije. Vojska je po državnem udaru imenovala začasno vlado, volitve pa naj bi pripravili ob koncu leta 2007.